Vitaminskola del ll - Vattenlösliga vitaminer


Bildkälla: http://user.it.uu.se/~pike3642/frukt.jpg


Fortsätter nu min vitaminskola från i går. Här kommer de resterande vitaminerna som är vattenlösliga.


Vitamin C

Finns i citrusfrukter, kiwi, banan, grön paprika, broccoli, tomater etc. Denna vitamin fungerar, liksom E-vitamin, som en skyddande antioxidant mot kroppens celler. Den hjälper också till så att kroppens bindväv mår bra. Får man brist på C-vitamin kan man märka av att man får sämre sårläkning och att tandköttet blir känsligare. Riktigt stor brist kan i värsta fall leda till Skörbjugg.

Vitamin B1


B1 finns i kött, bönor och vissa speciellt berikade bröd och flingor. Denna vitamin hjälper vår kropp att ta upp energi ur kolhydrater. Har man brist av B1 kan man lätt bli trött, irriterad och tappa aptiten.


Vitamin B2


I lever, mjölk, kött, ägg och fisk hittar man denna vitamin och den behövs till skillnad från B1 för att bryta ned kolhydrater, men också nedbrytning av protein och fett. Har man brist på B2 kan detta visa sig via hudförändringar.


Vitamin B6


B6 hittar man i kött, fisk, banan, potatis och spannmålsprodukter. Behövs för proteinsyntesen och för att vi ska kunna utvinna energi från proteiner. Brist på B6 kan innebära blodbrist, även kallat anemi och hudförändringar.


Vitamin B12


Att äta lever, rom, skaldjur, kött och fisk är bra om man vill få i sig tillräckligt med B12. Detta är en viktig vitamin för att den hjälper  till i vår DNA-syntes och i energiskapandet från fettsyror och kolhydrater. B12 är även nödvändig för att produktionen av aminosyror ska fungera.


 Biotin


Biotin finner man i lever, havremjöl, kött, fisk, ägg och sojabönor. Behövs för våra cellers ämnesomsätting.


 
Folacin


I mörkgröna bladgrönsaker, lever och frukter hittar vi Folacin som underlättar skapandet av det genetiska i våra celler. Även bildningen av röda blogkroppar kan vi tacka folacin för. Utan denna vitamin drabbas man lätt av blodbrist.


Niacin


Niacin får man i sig via  kött, fisk, lever, ägg och spannmålsprodukter och det behövs för våra cellers ämnesomsättning av fett och kolhydrater. Även tillverkningen av fettsyror underlättas. Har man brist på Niacin kan man drabbas av Pellagra som visar sig genom hudsår, diarré, förändringar i slemhinnor och i bland till och med psykiska besvär, liknande schizofreni.


Pantotensyra


Denna vitamin är vanlig och förekommer i de flesta livsmedel. Bra för omsättningen av kolhydrater och fett.


Kommentarer
Postat av: GM

Tycker inte du att Blondinbella borde ha en motsvarighet men i form av en kille? =)Skulle vara jätte glad över en åsikt.

2008-10-27 @ 14:41:45
URL: http://garbomannen.blogg.se/
Postat av: S O L I N

Sv Hahaha aa! :D Åh, frukter, mumma!!

2008-10-27 @ 15:42:42
URL: http://ssolin.blogg.se/
Postat av: Marie

åh, tänk att ha allt de där hemma!!ja, det är trevligt med karlar :)

2008-10-27 @ 15:47:52
URL: http://mariejohansson74.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback