Stressfylld vardag

Är ledsen för att uppdateringen är dålig, men mina dagar är fullspäckade nu. Skriver när jag hinner.

Stor kram på er!

Husdjur, en hälsokur!


Ja, hur konstigt det än kanske låter, är det faktiskt otroligt välgörande för oss människor att ha ett husdjur. Katt, hund, minigris, marsvin... Ja, vad det än är för sort så har det visat sig att våra husdjur är pulssänkande och stresslindrande. Då stressen har blivit ett stort problem i dagens samhälle, är alla lugnande medel guld värda. Speciellt om man kan få det på ett naturligt sätt.

Förutom husdjurens lugnande effekt, kan man även se andra fördelar med dem som går i hälsans tecken. Ta hunden som exempel. Den behöver flera promenader vaje dag, lek och bus. Detta ger hundägare mycket gratis vardagsmotion. Dessutom är det bevisat att just hundägare är mer socialt anpassade än andra då de oftare kommer i kontakt med främmande människor, via sin hund. Inte sällan händer det ju när man är ute och går med en hund, att man möter en annan människa med hund och hundarna vill hälsa på varandra. Detta för människor samman i ett socialt samspel. Ingenting som sker naturligt om man är ute och går själv.

Har ni husdjur?

En läsarintervju!

Ja, intresset verkar stort hos er läsare för att bli intervjuade. Jättekul tycker jag! Det är värdefullt att kunna kunna läsa om vanliga människors syn kring kost, träning och hälsa och få lite tips och inspiration. Så fortsätt gärna anmäla er genom att skicka ett mail till [email protected]

Kommer förmodligen att publicera fler än en intervju i veckan i fortsättningen. I alla fall så länge ert intresse av att dela med er håller i sig!

Här kommer en läsarintervju med
Matilda :



 



Vad tränar du och hur ofta?
 
Svar:
Jag tränar på SATS och försöker komma iväg tre, iallafall två gånger per vecka. Jag har precis kommit igång så hittills har jag hållat mig till dom maskiner och band jag känner till.
 
Varför tränar du?
 
Svar:
Jag tränar för att både må bättre fysiskt och psykist, mest psykiskt tror jag. Jag har ett pendlande självförtroende, vilket många har, men vill få bukt på det - jag är ju snyggast!
 
Är du noga med vad du äter? I så fall på vilket sätt?
 
Svar:
Jag har på senaste tiden börjat läsa innehållsförteckningen och struntat i den extra ostskivan men tyvärr faller ju även dom bästa dit..
 
Har du någon/några laster och i så fall, försöker du bli av med dem?
 
Svar:
 Socker! Socker i allt! Jag försöker verkligen avstå men tyvärr faller jag dit ett par gånger i veckan och en kaka eller någon cheeseburgare smiter lätt ner.

Var finner du inspiration till en sund livsstil?
 
Svar:
Bilder! Jag blir motiverad av att se smala modeller eller en viss person som jag verkligen avskyr, tränar då och tänker "fan, vad jag är bättre än henne!"
 
Vad är ditt tips till nybörjare som vill komma igång med någon träning för första gången?
 
Svar:
Ta din tid. Jag försökte i början att klara allt. Jag skulle bara äta jättenyttigt, jag skulle träna tre - fyra gånger i veckan och bara vara allmänt hurtig men man tröttnar fort och träning ska vara kul! Nu tränar jag när jag har tid, blir kanske 2 gånger i veckan och jag tycker verkligen det är kul när man själv reglerar sitt tempo. Ta din tid - du kommer dit!



Tack för din medverkan, Matilda!


Vill du också bli intervjuad och svara på dessa frågor?
Maila mig på
[email protected]

Dags för reality check igen!

Ja, ursprungstyska Heidi Clum som nu är aktuell i Victoria's Secret Show ser inte alltid ut som man är van att se henne. Alla har vi gåglåmiga dagar.


Kalla Fakta, i kväll 19:20 på TV4

Ett litet tips till er läsare! I kväll klockan 19:20 är det Kalla Fakta på TV4 och de tar i dag upp ett intressant ämne.

Kopierat från tv.nu :

"Svenskarna blir allt fetare och experter talar om en fetmaepidemi men varför blir vi fetare? Beror det på att vi är hungrigare i dag eller äter vi fel? Allt fler läkare anser att man bör äta mer fett och färre kolhydrater, vilket strider mot de statliga kostråden. Reporter Johan Åsard har granskat de vetenskapliga bevisen för att fett är farligt. Reportaget visar också hur forskningen om kostråden påverkas av livsmedelsindustrin som har allt att vinna på folks rädsla för fett."


Jag ska definitivt titta. Gör det ni med!


Hemma och snart på G igen!

Nu har här varit dött i bloggen några dagar, men den vaknar snart till liv igen. Håll utkik under kvällen!

Borta några dagar


Bildkälla



Min sambo och jag ska i väg några dagar på "mini semester". Kommer förmodligen hem på lördag igen. Fortsätt gärna att dela med er av erfarenheter/åsikter/frågor i bloggen tills dess! 


Ni får ha det så bra så länge!


Gå upp i vikt på ett hälsosamt sätt


Fick en läsarfråga angående hur man på ett nyttigt sätt kan gå upp i vikt. Bra fråga som ofta hamnar i skymundan!

Det pratas mycket om bantning, hur man ska gå ner i vikt och vilka dieter som funkar eller inte. Men likväl som att somliga vill gå ner i vikt, vill vissa faktiskt gå upp ett par kilo.

Många tror att om man vill gå upp i vikt, räcker det med att stoppa i sig massa onyttigheter, men så är inte fallet, speciellt  inte för de naturligt smala. (Det är f.ö. aldrig att rekommendera att äta skräpmat för att gå upp i vikt.)

Om man är väldigt smal i sig själv och skulle vilja gå upp några kilo, ska man satsa på en bra kombination av mat och träning. GI-metoden är faktiskt en bra metod om man vill gå upp i vikt. Jag talar om mat med lågt glykemiskt index. GI är ett mått på hur snabbt kolhydrater i ett visst födoämne bryts ner av kroppen. Högt GI = snabb nedbrytning och vice versa. Här är en Gi-tabell som ni själva kan titta i för att jämföra livsmedel.

Man bör äta tre ordentliga mål mat om dagen bestående  av proteiner, långsamma kolhydrater, enkelomättade fetter och även mycket grönsaker. Förutom dessa mål ska två eller tre mellanmål till däremellan. Exempel på bra mellanmål är avocado, grovt bröd, nötter, fukt eller naturell yoghurt med sockerfri müsli etc. Det är dessutom  jätteviktigt att äta både innan och efter träning.

Någon som har erfarenheter av önskad viktuppgång?

Veckans läsarintervju

Här kommer veckans läsarintervju. Denna gång med Natalie :





Vad tränar du och hur ofta?
 
Svar: Jag tränar väldigt många olika grejer. Bland annat springer jag, tränar skivstångspass, boxningspass och så tränar jag yoga. I skolan har vi individuellt val, där går jag en kurs som heter Yoga och Meditation så det tränar jag två gånger i veckan. De övriga grejerna tränar jag cirka tre gånger i veckan.
 
Varför tränar du?
 
Svar: Jag tycker det är väldigt roligt och så vet jag att man mår bra av att träna. Träningspass får mig ofta att bli gladare och de kan lätt göra en jobbig dag rolig. Nedstämdhet kan lätt botas av lite motion och bra musik till det. 
 
Är du noga med vad du äter? I så fall på vilket sätt?
 
Svar: Jag är ganska noga med vad jag äter men framförallt så är jag medveten. Om jag äter något dåligt så vet jag om det. Samtidigt ser jag till att unna mig onyttiga saker som jag tycker är goda lite då och då. Det viktigaste är att ha en bra balans mellan kost, träning och sömn och den balansen tycker jag att jag har.   
 
Har du någon/några laster och i så fall, försöker du bli av med dem?
 
Svar:
Jag vet inte om jag vill kalla det en last men jag gillar choklad väldigt mycket. Jag försöker inte sluta äta choklad men jag begränsar det däremot.

Var finner du inspiration till en sund livsstil?
 
Svar: Bland annat från bloggar- och hälsotidningar. Det kanske låter lite klyshigt men jag finner någon slags inspiration inifrån också. Jag gillar att tänka på mig själv som hälsosam. 
 
Vad är ditt tips till nybörjare som vill komma igång med någon träning för första gången?
 
Svar: Hitta någon form av träning som du tycker är rolig. Ta det lugnt i början så att kroppen inte skadas och öka sedan träningen allt eftersom. Ge inte upp träningen om du känner att det går trögt. Ta en liten paus och testa något annat träningssätt istället, då kommer troligtvis träningsglädjen tillbaks.



Tack för din medverkan, Natalie!


Vill du också bli intervjuad och svara på dessa frågor?
Maila mig på
[email protected]

Bluffmaten

Tack för att ni delar med er av era kurerings-tips! Känns rätt okej just nu. Lite matt bara. Vi får se hur natten blir.

Tänkte att jag åter igen skulle tipsa er om en artikel på aftonbladet som är intressant. Den handlar om "bluffmaten", d.v.s. livsmedel som innehåller massa konstiga ämnen och tillsatser som många inte känner till. Att livsmedel som vi tror innehåller fem ingredienser, egentligen innehåller 15. Inget nytt för mig, men det är ändå intressant läsing och bra att det lyfts fram i media hur det faktiskt ligger till.

Jag tycker att det är synd att det ska vara på detta viset, med så mycket konstgjorda tillsatser i allting, men så är det tyvärr och det finns knappt livsmedel att köpa längre som inte innehåller e-ämnen, färgämnen, konserveringsmedel etc..

Som konsumenter kan vi se över innehållsförteckningarna och ifrågasätta. Vi har själva makten över vad vi stoppar i oss.

Vad har ni för tankar kring tillsatser i livsmedel? Tänker ni mycket på det?



Kurera mera!

Hej alla! Jag är fortfarande krasslig, men orkar åtminstone göra annat än ligga - framsteg!

Tänkte, eftersom jag ändå är sjuk, tipsa om lite kureringsverktyg som i alla fall fungerar på mig:

♣ Varmt te med honung lenar en krasslig hals.
♣ Mycket vatten är aldrig fel. Att skölja igenom kroppen ordentligt är viktigt när man vill bli frisk.
♣ Ät mycket frukt. Vitaminer/antioxidanter gör susen - alltid!
♣ Unna dig glass, chokladpudding och annat som går lätt att äta när aptiten är kass och halsen svider.
♣ Klä dig varmt trots att du kanske svettas.
♣ Smörj in bröstet med tigerbalsam om nätterna så andas du lättare.


Har ni fler tips - dela gärna med er!


Bildkälla: http://jinge.se/bild17/sjuk.jpg

Sjuk

Jag har råkat ut för någon otrevlig infektion och feber så efter jobbet i dag har jag i princip varit sängliggandes. Hoppas att jag har nya krafter i morgon.

Ta hand om er så länge!

Sambofällan

Här är en artikel från aftonbladet som tar upp ett intressant fenomen. Nämligen att många vars partner bestämmer sig för att gå ner i vikt, köper hem extra mycket onyttigheter för att förstöra för sin partner genom frestelser. Men inte av elakhet, utan av rädsla. Rädsla för att ens partner ska bli mer attraktiv bland andra män/kvinnor. Många vill ha kvar sin "mulliga" partner, bara för att det känns tryggt. Visst är det ironiskt? Artikeln tar även upp att den som vill gå ner i vikt, tydligt ska klargöra för sin partner att man gör det för sin egen skull och inte för att man är intresserad av andra mäns/kvinnors uppskattning.

Har ni erfarenheter kring detta?



Bildkälla: http://svt.se/content/1/c6/35/68/43/godis-webb.jpg

Vill DU bli intervjuad om kost, träning & livsstil?

Ja, om just du vill bli intervjuad i veckans läsarintervju så går det bra att maila mig på [email protected]

Du delar med dig av dina tankar, erfarenheter och tips och får samtidigt lite extra publicitet.



Mjölk

Mjölk är en näringsrik dryck som de flesta tycker om i något sammanhang. Mjölken finns med olika fetthalt såsom mini-, lätt-, mellan- och standardmjölk. Nu finns mjölk även utan laktos för de laktosintoleranta. Förutom den "vanliga" mjölken, finns även andra alternativ som man kan testa på om man har någon allergi eller andra skäl.

Rismjölk finns i flera smaker och kan drickas både varm och kall. Kan även användas i matlagning. Det är en ekologisk och organisk mjölkfri dryck som är både kolesterol- och laktosfri. Rismjölk innehåller inget tillsatt socker och har låg fetthalt.

Havremjölk är gjord av havregryn och vatten som blandats och malts tilsammans med naturliga enzymer. Den är berikad med kalcium och vitamin D och innehåller även havrefibrer som har en kolesterolsänkande effekt i kroppen.

Sojamjölk är en dryck som framställs av sojabönor genom blötläggning, malning och kokning i vatten. Ofta  tillsätts även socker och just eftersom mjölken är söt, har den blivit populär att använda i kaffe latte och andra varma drycker.

OBS! Det finns ytterligare många andra sorters mjölk och man kan faktiskt göra vissa mjölksorter själv hemma.


 


Bildkälla: http://www.halsomalet.se/upload/mjolk.jpg

En värmande kopp choklad i kylan

Så här års blir man lätt frusen och för att "tina upp" kan det vara gott med något värmande att dricka. Lite gott te, eller varför inte en kopp hederlig varm choklad?

I stället för att blanda mjölken med oboypulver, blanda den med farinsocker (inte lika raffinerat som vanligt socker) och kakaopulver. Använd gärna havre- eller rismjölk i stället om ni hellre vill det. Värm på spis under omrörning, häll upp och njut!


Bildkälla: http://www.mama.nu/_internal/cimg!0/c0y3fxu3ty47g2ukgs6njmaeijneb8m

Fredagskvällen stundar!

Nu ska jag strax bege mig ut i kylan och möta upp mina väninnor. Vi ska på restaurang och äta en bit, sedan hem till mig för en riktig "girlsnight". Blir mycket prat, spel och choklad. Ja, denna kväll går inte i hälsans tecken. Eller jo, om man ser till det tillfälliga välmåendet ;)

Ha nu en härlig fredagskväll alla så hörs vi mer ordentligt under helgen då jag har mer tid att skriva "riktiga" inlägg.

Stor kram!


Tips för godissugna

Ja, då har man överlevt denna något stressiga dag. Fin i håret blev man i alla fall!

Ska snart gå och lägga mig eftersom jag ska upp tidigt och jobba i morgon, men jag tänkte tipsa er läsare om någontig först.

Det finns ju de människor som är liiite extra godisgrisar. Vill man av hälsoskäl avstå, men ändå stilla suget och unna sig något gott, har jag ett tips:

Skiva en banan i en skål med din favorityoghurt. Jättegott, mättande och mer näringsrikt än godis!

Jag rekommenderar Valios vaniljyoghurt med smak av sommarbär. Helst den med de tillsatta  goda bakterierna Acidophilus och Bifidus. Dessa bakterier stabiliserar tarmens bakterieflora. Fetthalten är 2%.


Bildkälla: http://www.valio.se/valio/smpage.fwx?page=29&product=490

Tipsa mig!


Bildkälla: http://user.tninet.se/~fxg297r/images/KLOCKA.jpg


Först och främst vill jag passa på att tacka alla er läsare som ger mig respons och feedback. Ni är underbara! När man driver en blogg ideellt som jag gör, behöver man lite positiv respons och konstruktiv kritik. Då blir man motiverad att fortsätta skriva och upprätthålla kontakten med er läsare. Så fortsätt med det!

I dag har jag fullt upp. Förutom jobb är det städning som gäller eftersom jag ska bjuda hit tre väninnor i morgon kväll och inte kommer hinna städa under morgondagen. Sedan ska jag i väg och klippa mig också. Ska bli skönt, men oj vad jag egentligen behöver den tiden till annat i dag. Men men, så är det i bland!

Eftersom jag inte kommer hinna uppdatera bloggen i dag tänkte jag fråga om Ni har några önskemål på ämnen som jag ska ta upp här i bloggen eller om ni har frågor så går det självklart också bra att ställa dem. Vill ju att ni som läsare ska tycka att bloggen är intressant och givande så här har ni er chans att påverka innehållet! (Ni kan såklart alltid maila mig eller kommentera min blogg om ni har önskemål/frågor)

Men kör på nu, ge mig tips! :)


Glöm förresten inte att man som läsare också kan få vara med och bli intervjuad i denna blogg. Se kategorin "Läsarintervjuer". Känner ni er manade att svara på dessa frågor och samtidigt få extra publicitet?  Maila då mig på [email protected]





Nu måste jag susa vidare. Ha en underbar dag!

Självkänsla

Det är inte bara kroppen och vår fysik som ska ska må bra för att vi ska känna välmående. Minst lika viktigt är den psykiska hälsan. Att vi trivs och mår bra i oss själva. Därför kommer jag att skriva lite om självkänslan i detta inlägg.

Många blandar ihop självkänsla med självförtroende, trots att dessa begrepp har två helt skilda betydelser.

Självförtroende: Tron på sig själv och att man kan prestera, klara av saker och göra bra i från sig.


Självkänsla:
"Självkänsla = medvetenhet om den egna personlighetens värde det vill säga mitt eget värde i mina egna ögon eller hur det faktiskt känns att vara jag." - Citerat från min guru i självkänsla och personlig utveckling Mia Törnblom

Mia Törnblom är en verklig förebild. Hon har själv rest sig från att ha varit tung narkoman, till att bli en respekterad och känd föreläsare och coach i personlig utveckling och självkänsla. Hon har skrivit flera böcker och jag har läst samtliga. I hennes två böcker "Självkänsla nu!"  och "Mera Självkänsla!" kan man lära sig att själv bygga upp sin egen självkänsla, efter Mias metoder.

Senast läste jag Mias självbiografi "Så dumt" där man får följa henne genom hennes tid som narkoman, hennes kamp mot drogerna och hennes väg tillbaka till livet.  En väldigt gripande bok.

 


En god självkänsla gör att man känner sig tillfreds med sig själv och accepterar den man är. Man inser att man är tillräcklig och en god människa, utan att behöva bevisa detta för omvärlden eller sig själv med fysiska handlingar och prestationer. Man vet att man duger precis som man är. Härligt va?

Att ha en god självkänsla kan råda bot på onödiga komplex och göra människor mindre känsliga för dagens osunda skönhetsideal. Har man trygghetheten i sig själv att man duger och är bra oavsett hur man ser ut, hamnar man inte lika lätt som slav under idealen. Mia Törnblom kallar glatt sina bilringar för volanger. Detta trots att hon tidigare  haft stora komplex för sin kropp. Bara en sån sak.

Med en god självkänsla är ingenting omöjligt!

Om hallonet


Bildkälla: http://gfx.aftonbladet.se/multimedia/archive/00024/hallon-63694-0_368_24354w.jpg


Hallon är ett mycket populärt bär som ofta odlas i Sverige. Dessa bär är inte bara goda, utan nyttiga då de innehåller mycket kraftiga antioxidanter och polyfenoler. De är dessutom fyllda med C-citamin, folat, mangan, B2-vitamin, magnesium, niacin, kalium, koppar och givetvis fiber.

Ungefär hälften av den antioxidanta effekten kommer från ellagitanniner, ett ämne som förutom i hallon, bara finns i jordgubbar och nästan inga andra livsmedel.

De som lever efter en lågkolhydratkost föredrar ofta hallon framför annan frukt för att de inte innehåller lika mycket kolhydrater som majoriteten av annan frukt.

Jag gillar att ha hallon i mina smoothies. Här är mitt favoritrecept!

Veckans läsarintervju

Här kommer veckans läsarintervju med Thereze :





Vad tränar du och hur ofta?
 
Svar: Jag tränar yoga en gång i veckan, löpning 3-4 ggr/vecka, och promenerar varje dag. Min träning kommer snart att utökas med cykling och simning.
 
Varför tränar du?
 
Svar: Jag vill må bäst och orka mest! Dessutom ska jag göra en tjejklassiker. Inom ett år ska man då klara av Tjejvasan, Tjejvättern, Lindingö Tjejlopp och Vansbro Tjejsim.
 
Är du noga med vad du äter? I så fall på vilket sätt?
 
Svar: Jag äter för det mesta sunt, dvs långsamma kolhydrater, massor med frukt o grönt, magert protein och nyttiga fetter. Dessutom äter jag kosttillskott.
 
Var finner du inspiration till en sund livsstil?
 
Svar: Jag försöker att omge mig med människor som också är intresserade av hälsa. Då inspirerar man varandra. Jag prenumererar på flera olika hälso-tidningar, jag går på utbildningar (även mitt jobb handlar om god hälsa) och jag har nyligen blivit medlem i Funbeat - ett träningscommunity på nätet. 
 
Har du någon/några laster och i så fall, försöker du bli av med dem?
 
Svar: Jag förvandlas till ett godismonster en gång i månaden (veckan innan mens) och jag försöker då äta godis EN dag istället för hela veckan ;) Min största last är ändå att jag är nikotinberoende sedan 28 år. Jag började röka som 12-åring, slutade helt vid milleniumskiftet men snusar för tillfället. Gör uppehåll då och då, senaste uppehållet var nästan 2 år långt. Skulle verkligen vilja sluta en gång för alla.
 
Vad är ditt tips till nybörjare som vill komma igång med någon träning för första gången?
 
Svar: Att inte börja för hårt. Kroppen behöver vänja sig för att inte skador ska uppstå. Det är lätt att gå ut hårt i början, så får man träningsvärk och det blir inte så kul att fortsätta. Börja lugnt och öka successivt!



Tack för din medverkan, Thereze!

Vill du också bli intervjuad och svara på dessa frågor?
Maila mig på
[email protected]

Jojobantning


Bildkälla: http://www.osterlenagar.se/osterlenagar/riamyllesack/lekar/jojo.jpg


Ett fenomen som är jättevanligt nu för tiden är jojobantning. Det kan ses som en slags ätstörning. Jojobantare är de som försöker gå ner i vikt, men faller tillbaka och går upp igen, för att sedan gå ner, upp, ner upp... Ja, ni förstår? Om detta allt vanligare problem ska jag skriva lite om i detta inlägg.

Varför är jojobantning så vanligt? Jo, ni kan ju tänka såhär. Om man ska gå ner i vikt krävs i regel ett hälsosamt kostintag i kombination med träning. Att man äter mindre än man förbrukar. Man undviker då ofta inte bara godis och kakor, utan byter även ut många baslivsedel mot mer fettsnåla/sockerfria alternativ. För många är detta en stor omställning och mat är ju faktiskt en stor del av livet för många.

Av de som hamnat i jojobantningsfällan kan det ha gått till såhär: 

Anna bestämmer sig för att gå ner i vikt och tar tag i sin kost, träning och känner sig motiverad. Tills någonting tråkigt händer, hon möts av motgångar och livet känns tungt. Då är det inte lika lätt att finna motivationen och Anna faller tillbaka i matfällorna då maten inte bara frestar smaklökarna, utan även lindrar nedstämdhet och ångestkänslor tillfälligt. Så då frossar hon kanske i på tok för mycket sötsaker, choklad, chips, skräpmat etc för att må lite bättre och fly från alla jobbiga känslor för en stund. Därefter känner hon att hon förstört så mycket av sin tidigare sunda kosthållning, att hon struntar i det helt och hållet och fortsätter äta mer och röra mindre på sig. Tills motivationen åter dyker upp och Anna börjar banta igen. För att sedan hamna i samma fälla igen - det blir till en ond cirkel.

Till saken hör att många jojobantare i dag är sockerberoende. Då är det ännu svårare att hålla sig till en bra kosthållning. Precis som man kan vara alkoholist eller nikotinberoende, kan man också vara beroende av socker och således även kolhydrater i stort. Att få en sockerberoende frisk är dock inte som att behandla en narkoman. Man kan ta ifrån narkomanen drogerna, men man kan inte ta ifrån den sockerberoende maten. Visst skulle detta kanske kunna funka rent praktiskt om man blev behandlad på ett hem utan möjlighet till kolhydrater, men sådan behandling hör inte precis till vanligheterna. Sockerberoendet tas inte riktigt på allvar än. Men faktum är att människor måste äta varje dag och omger sig överallt av mataffärer, restauranger, caféer, etc. Därför är det inte lätt att göra sig av med ett sockerberoende och självklart jättesvårt att gå ner i vikt på ett sunt sätt.

Det finns inga direkta behandlingar som botar jojobantning, men jag tror mycket på att ta tag i sitt inre välmående först. Att man faktiskt mår bra i sig själv och att självkänslan inte är i botten. Bara detta är ett stort projekt i sig, men om man mår bra och lär sig att inte ta motgångar lika hårt, kan man därmed kanske avstå från att äta i ångestdämpande syfte. Psykiskt och fysiskt välmående går trots allt hand i hand.

Jag tror personligen inte på bantning. Jag tycker att man ska kasta begreppet i papperskorgen och fokusera mer på att leva hälsosamt, utan att inskränka på livskvalitén. Att äta hälsosamt och röra på sig regelbundet. Man ska få slarva i bland och äta sina gelehallon eller vad det nu må vara. Men det behöver inte vara kört för det, utan det är bara att ta nya friska tag  nästa dag. För vad är några kilon hit och några kilon dit, om man inte får ha en god livskvalitét?

Har ni själva erfarenheter av jojobantning? Har ni kommit till bukt med det? Har ni tankar och funderingar kring ämnet? Kommentera gärna och dela med er av era upplevelser.

Hej igen!

Hade p.g.a. vissa omstädigheter förra veckan väldigt mycket tid att blogga, medan jag nu har fullt upp igen vid sidan av bloggen. Så att ni vet det. Inlägg kommer när jag får tid över!

Var dock lite tveksam ett tag, när jag insåg att vad jag än skriver om i kostväg, så finns det alltid andra teorier. Jag har inte lust att skriva om alla 1000 olika teorier om en sak, bara för att slippa bli kritiserad och tillsagd att det jag skriver är fel, bara för att någon tror något annat.

Ett lysande exempel är kolesterol. Detta är ett ämne som är allmänt känt att vara skadligt för kroppen då det kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar etc. Likväl finns det teorier om att kolesterol inte är farligt över huvud taget. Ni förstår va?

Vad jag än skriver, har jag som min sambo så klokt säger, alltid röven där bak.

Därför vill jag att om ni har negativa åsikter eller en annan tro angående det som jag skriver i denna blogg, att ni mailar mig era synpunkter i stället för att skriva t.ex. "Så är det inte alls, det är bara en myt, bla bla bla". Jag respekterar era åsikter, fullt ut, men jag tappar lust och motivation att ägna tid och energi åt att skriva om viktiga ämnen i bloggen, om jag får kritik för minsta lilla som någon inte håller med om och måste ägna lika mycket tid åt att försvara mina inlägg.

Dessutom vill jag påpeka att när jag skriver om exempelvis en särskild frukt eller grönsak. Då skriver jag sammanfattningsvis om denna, inte allt som finns dokumenterat  i faktaväg. Vem skulle orka läsa det liksom? Så kommentarer som "Ja, men den frukten är inte bra för att bla bla bla" är inte önskvärda. Skriv hellre ett mail om ni önskar att jag ska ta upp någonting mer i bloggen.

Sedan är det, som jag har skrivit förr, läsarens eget ansvar att vara kritisk. Det är jag själv när jag läser texter. Jag ifrågasätter och om jag undrar om något verkligen stämmer, ja, då söker jag svar på min fråga i böcker, på nätet, i uppslagsverk o.s.v... Jag driver denna blogg utan några förtjänster, helt ideellt. Då vill man åtminstone ha lite positiv respons och inte massa nedvärderande kommentarer.

Om man nu vet allting så väl själv, då behöver man ju inte besöka min blogg heller. Eller hur?

Jag skriver om ämnen som är baserade på allmän fakta som jag själv tror på, trots att jag vet om att det finns andra teorier om ämnet. Jag är öppen för andra teorier, men kan inte skriva om alla. Då jag själv tror på det som jag skriver om, kan jag svara på frågor om detta, men att börja svara på frågor om, för mig nya teorier som inte är bevisade eller allmänt kända, är omöjligt.

Skriv gära era åsikter kring detta inlägg. Vill som sagt inte  känna mig rädd för att jag efter varje postat inlägg måste sitta och försvara allt som jag skriver om, när varken den tid eller ork för detta finns.

Så ännu en gång, har ni negativ kritik eller inte håller med om det som står i bloggen - maila mig.

Hej alla!

I dag har jag en datorfri dag. (Ja, nästan, jag skriver ju detta) Det kan faktiskt vara nyttigt skippa datorn i bland. Rent av hälsosamt!

Ha en skön söndagskväll!

Ett klargörande

Jag är inte dietist. Alltså, jag har inte gått 3-4 år på högskola.  Är man utbildad kostrådgivare, har man kanske gått mellan 2-14 dagars utbildning, vilket inte går att jämföra. Är man bara självlärd, är det dessutom ännu mindre jämförbart. Vad man än är, kommer det alltid att finnas olika spekulationer och åsikter angående kost och matens inverkan på människor.

Jag arbetar inte med kostrådgivning, men är sedan länge väldigt intresserad av ämnet, har läst på mycket, och bloggar om det för att jag tycker att det är roligt och givande. För att jag vet att det finns många som är intresserade av att lära sig mer om kost/hälsa, men som kanske inte orkar ta sig an facklitteratur och liknande. Därför tänkte jag att en blogg om ämnet, skriven av en helt vanlig engagerad person, kanske är mer lätsmält och roligare att läsa.

Det finns alltid olika versioner av sanningen. Den ena säger si, den andra säger så. Bägge sidor kommer alltid att ha sina anhängare tills det ena är bevisat och allmänt känt.

I dag ligger det många lösa frågor i luften angående hur det ligger till med exempelvis kolesterol, fetter, kolhydrater m.m. En forskning säger en sak och en annan forskning menar motsatsen. Hur ska man kunna veta?

Alltså garderar jag mig lite här. Ni som läser denan blogg får gärna ha andra åsikter och ni som är tveksamma behöver inte ens tro på det som skrivs här. Läs på om ämnet själva och bilda er en egen uppfattning.  Jag skriver om kost från det utgångsläget att jag själv är öppen för nya förklaringar. Men den fakta som jag skriver här, har jag tagit till mig via seriösa källor och inte hört via omvägar. Jag är alltså, trots att jag inte skriver ut alla olika existerande förklaringar till olika fenomen, inte emot de förklaringar som jag inte väljer att skriva om. Om ni förstår?

Så denna blogg är inget facit i "kostvetenskap", utan enkel och lätthanterlig fakta som är välkänd, om än kritiserad från vissa forskare m.fl.

Läs, ta in, ifrågasätt, forska gärna själva i böcker och på nätet om ni är intresserade av mer ingående fakta. Men ser ni er omkring tillräckligt, kommer ni snart att bli varse hur många olika versioner det finns av varje ämne. Man måste alltid som läsare vara väldigt kritisk och tro på det som låter mest logiskt för en själv.

Sant eller falskt

Påstående: Man blir tjock av potatis.




Potatis är faktiskt ett bra baslivsmedel som inte bara ger oss mättnadskänsla, utan även vitaminer och mineraler. Enligt GI -tabellen har potatisen dock lite högre värde än exempelvis pasta, men för att potstis ska höja blodsockret till alltför höga nivåer krävs det att du äter extrema mängder.

Man bör äta potatis så ren och fri från tillsatser som möjligt, alltså hellre kokt potatis än pommes frites. För att ta till vara på vitaminerna ska potatisen kokas så kort tid som möjligt. (Detta gäller f.ö. alla grönsaker som kokas) Vill man inte äta potatis för att undvika de snabba kolhydraterna, kan man koka och kyla ner den för att använda kall i sallader o.s.v. Kall kokt potatis innebär nämligen, som jag tidigare nämnt i bloggen, långsamma kolhydrater.

En guidad tur i fettdjungeln


Bildkällor: http://www.carlbyte.se/kakor.jpg  och http://www.mediabanken.se/MjolkbilenWebService/image.aspx?opvno=Vil%2BKyp4ZXBHznRbilMMDA%3D%3D&itype=jpg300p



I dag är det lördag. Många av oss unnar sig lite extra denna dag, men många av oss får tyvärr även en del ångest efteråt. Anledningen stavas F-E-T-T. 


Fett har fått en dålig klang i dagens samhälle. Det associeras med ord som övervikt, sjukdomar, onyttigt... Men fett är inte bara av ondo, inte alls. Fett är en viktig energikälla och vissa fetter är otroligt välgörande för oss människor. Det finns olika begrepp i "fettdjungeln" som jag tänkte reda ut i detta inlägg.




Mättade fetter :

Fett som är mättat  ökar det dåliga kolesterolet i våra kroppar. Det dåliga kolesterolet kan i sin tur leda till hjärt- och kärlsjukdomar. Det mättade fettet finns i produkter som: fet mjölk, fil/yoghurt, ost, smör/bregott, kakor, glass, grädde, choklad, cocos- och palmolja. Fett av det mättade slaget kommer mest från animaliska fetter, d.v.s. fetter  från djurriket men även från vegetabiliska fetter - fetter från växtriket. Endast 10 % av all energi vi får i oss bör komma från det mättade fettet.




Omättade fetter :

Bland omättade fetter räknas både de enkelmättade och fleromätade fetterna in. Båda hjälper till att sänka det dåliga kolesterolet. Det fleromättade fettet är dock mer effektivt eftersom de består av omega-3 och 6-fetter. Människans kropp är oförmögen att själv bilda dessa fetter och därför behöver vi få i oss dem via födan. Omega-3-fetter miskar risken för att drabbas av blodpropp, är bra för blodtrycket och har även en positiv inverkan på vår hjärna, medan Omega-6-fetterna sänker kolesterolvärdet.

Enkelmättat fett hittar vi i livsmedel som: Vegetabiliska oljor (främst raps- och olivolja), lätta varianter av smörgåsmargarin (såsom lätta/minilätta), flytande margarin baserat på rapsolja (ex. Milda Culinesse), nötter, mandlar och avocado.

Det fleromättade fetterna finns exempelvis i: Vegetabiliska oljor - främst solrosolja, linfröolja och sojaolja, lätta varianter av smörgåsmargarin, flytande margarin med solrosolja (ex: Becel), fet fisk som makrill, lax, ål, sill och strömming.




Transfetter :

Det finns en sorts fett som enbart är onyttigt för oss - transfettet. Detta är fett som bildas när flytande växtoljor härdas, d.v.s. görs hårdare för att produkterna ska få önskad konsistens och längre hållbarhet. När fett härdas, omvandlas det på kemisk väg från det nyttiga omättade fettet, till onyttigt mättat fett.  Om oljorna härdas fullt ut så förvandlas alla omättade fettsyror till mättade, men ofta så avbryts själva härdningen innan dess och det är då som transfetter bildas.

Dessa onyttiga transfetter höjer, precis som det mättade fettet, halten av det dåliga kolesterolet och minskar således även halten av det goda. (Det goda kolesterolet kallas för HDL-kolesterol) Detta kan leda till att man drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar och nya studier visar att transfetter ökar risken ännu mer än vad mättade fetter gör. Transfetter är till och med förbjudet i vissa länder i dag.

Av det transfettet som vi får i oss i dag kommer ungefär hälften från industriellt tillverkade livsmedel och hälften från mejeriprodukter och kött. På senare år har framställning av transfetter avtagit och det har skett en förbättring. Vi hoppas på ytterligare steg i rätt riktning.

För att undvika transfetterna ska du vara försiktig med exempelvis: kakor, chips, smör, grädde och ost.




Är i noga med vilka fetter som ni stoppar i er?