En guidad tur i fettdjungeln


Bildkällor: http://www.carlbyte.se/kakor.jpg  och http://www.mediabanken.se/MjolkbilenWebService/image.aspx?opvno=Vil%2BKyp4ZXBHznRbilMMDA%3D%3D&itype=jpg300pI dag är det lördag. Många av oss unnar sig lite extra denna dag, men många av oss får tyvärr även en del ångest efteråt. Anledningen stavas F-E-T-T. 


Fett har fått en dålig klang i dagens samhälle. Det associeras med ord som övervikt, sjukdomar, onyttigt... Men fett är inte bara av ondo, inte alls. Fett är en viktig energikälla och vissa fetter är otroligt välgörande för oss människor. Det finns olika begrepp i "fettdjungeln" som jag tänkte reda ut i detta inlägg.
Mättade fetter :

Fett som är mättat  ökar det dåliga kolesterolet i våra kroppar. Det dåliga kolesterolet kan i sin tur leda till hjärt- och kärlsjukdomar. Det mättade fettet finns i produkter som: fet mjölk, fil/yoghurt, ost, smör/bregott, kakor, glass, grädde, choklad, cocos- och palmolja. Fett av det mättade slaget kommer mest från animaliska fetter, d.v.s. fetter  från djurriket men även från vegetabiliska fetter - fetter från växtriket. Endast 10 % av all energi vi får i oss bör komma från det mättade fettet.
Omättade fetter :

Bland omättade fetter räknas både de enkelmättade och fleromätade fetterna in. Båda hjälper till att sänka det dåliga kolesterolet. Det fleromättade fettet är dock mer effektivt eftersom de består av omega-3 och 6-fetter. Människans kropp är oförmögen att själv bilda dessa fetter och därför behöver vi få i oss dem via födan. Omega-3-fetter miskar risken för att drabbas av blodpropp, är bra för blodtrycket och har även en positiv inverkan på vår hjärna, medan Omega-6-fetterna sänker kolesterolvärdet.

Enkelmättat fett hittar vi i livsmedel som: Vegetabiliska oljor (främst raps- och olivolja), lätta varianter av smörgåsmargarin (såsom lätta/minilätta), flytande margarin baserat på rapsolja (ex. Milda Culinesse), nötter, mandlar och avocado.

Det fleromättade fetterna finns exempelvis i: Vegetabiliska oljor - främst solrosolja, linfröolja och sojaolja, lätta varianter av smörgåsmargarin, flytande margarin med solrosolja (ex: Becel), fet fisk som makrill, lax, ål, sill och strömming.
Transfetter :

Det finns en sorts fett som enbart är onyttigt för oss - transfettet. Detta är fett som bildas när flytande växtoljor härdas, d.v.s. görs hårdare för att produkterna ska få önskad konsistens och längre hållbarhet. När fett härdas, omvandlas det på kemisk väg från det nyttiga omättade fettet, till onyttigt mättat fett.  Om oljorna härdas fullt ut så förvandlas alla omättade fettsyror till mättade, men ofta så avbryts själva härdningen innan dess och det är då som transfetter bildas.

Dessa onyttiga transfetter höjer, precis som det mättade fettet, halten av det dåliga kolesterolet och minskar således även halten av det goda. (Det goda kolesterolet kallas för HDL-kolesterol) Detta kan leda till att man drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar och nya studier visar att transfetter ökar risken ännu mer än vad mättade fetter gör. Transfetter är till och med förbjudet i vissa länder i dag.

Av det transfettet som vi får i oss i dag kommer ungefär hälften från industriellt tillverkade livsmedel och hälften från mejeriprodukter och kött. På senare år har framställning av transfetter avtagit och det har skett en förbättring. Vi hoppas på ytterligare steg i rätt riktning.

För att undvika transfetterna ska du vara försiktig med exempelvis: kakor, chips, smör, grädde och ost.
Är i noga med vilka fetter som ni stoppar i er?

Kommentarer
Postat av: G

Hejsan! Om du är intresserad av en ny fräsch och unik vinter design till din blogg, kika på min sida http://babbidesign.blogg.se Välkommen!

2008-11-01 @ 11:49:25
URL: http://babbidesign.blogg.se/
Postat av: Fru Evelina

jaa faktiskt är jag ganska noga med det! meen, mkt gott är ju ofta onyttigt också!

2008-11-01 @ 12:56:53
URL: http://evelinas.blogg.se/
Postat av: Dennis

trevlig blogg! intressant med råd. :)

2008-11-01 @ 13:07:49
URL: http://www.dennism.se
Postat av: Karin

bra inlägg!:) jag har en jättemysig lördag, har ÄNTLIGEN hittat ett par svarta stövlar.. som jag letat:) hoppas detsamma!!

2008-11-01 @ 13:36:21
URL: http://karinolofsson.se
Postat av: Linda

Intressant, som vanligt! Och du, det gick toppen på mötet :)

2008-11-01 @ 17:10:09
URL: http://songbirdie.blogg.se/
Postat av: Catrin

Jag har koll på allla fetterna, men inte alltid på de jag stoppar i mig =)

2008-11-01 @ 20:22:13
URL: http://cocobycatrin.blogg.se/
Postat av: sofia

Ja, jag är väldigt noga med vilken sorts fett jag stoppar i mig. Jag äter mycket mättat fett och undviker enkel- och fleromättat fett.Att säga att mättat fett är farligt, att det ger höga kolestrolvärden etc - känns inte det lite pasé? lite yesterday?

Läs gärna om kolestrolmyten här: http://www.ravnskov.nu/svcholesterol.htmMättat fett är naturligt. Om det hade varit farligt så hade människan varit utdöd för länge sen då det har varit en huvudsaklig energikälla för oss i miljontals år.I vegetabilska oljor är balansen mellan omega 3 och omega 6 helt fel. Eftersom kroppen inte kan ta upp vegetabiliskt omega 3 får vi i oss alldeles för mycket omega 6, vilket är inflammatoriskt som du säkert vet.Margarin är kemisk smörja som ingen borde äta. Duger möjligtvis att putsa skorna med.Om transfetterna håller jag med dig - de borde totalförbjudas.Jag hoppas du är intresserad av att lära dig mer om kost och slutar sprida osanningar, det finns det redan tillräckligt med människor som gör.Kram /Sofia

2008-11-02 @ 02:08:37
URL: http://vintagerocknroll.blogg.se/
Postat av: Tezzan

Sant eller inte sant. När det gäller forskning finns det inget som är sant - det finns olika teorier. Man väljer själv vilken man vill tro på.

2008-11-02 @ 12:32:20
URL: http://herbatezzan.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback