Bulimi


Bildkälla: http://www.resume.se/_internal/cimg!0/l6jo34dhaupicqq1810y0ith3vnkr8l.gif


För några dagar sedan skrev jag om Anorexia nervosa och i detta inlägg ska jag skriva lite om en annan slags ätstörning vid namn Bulimi.

Bulimi är en sorts ätstörning, där man i till skillnad mot anorexi hetsäter stora mängder mat/godis för att sedan kräkas upp det igen. I vissa fall används även laxermedel. Denna sjukdom är liksom alla ätstöringar vanligast bland kvinnor. De flesta som drabbas gör det i slutet av tonåren.

Orsakerna till varför man drabbas är ofta en kombination av olika faktorer, såsom dagens extrema skönhetsideal, felaktig självbild, dålig självkänsla, traumatiska barndomsupplevelser m.m. Man äter oftast för att förtränga andra jobbiga känslor, men när man ätit väller det dåliga samvetet och skammen över och man spyr upp allt igen. Bulimi startar ofta med att man börjar banta och det finns de som drabbas av både bulimi och anorexia.

Om bulimin inte behandlas kan de åsaka stor skada på kroppen. Som tur är blir de flesta som får behandling friska.

Här är symptomen för bulimi:

Man...

- hetsäter stora mängder
- spyr upp mat och/eller gör sig av med den m.h.a. laxeringsmedel
- har problem med mage och tarmar
- blir trött och matt
- får oregelbunden mens eller så upphör den helt
- blir deprimerad och får ångest
- isolerar sig
- får humörsvängningarDen vård man kan få för sin bulimi är främst behandling med psykoterapi. I vissa fall skrivs även antidepressiv medicin ut.

Har du själv en ätstörning, eller är du orolig för
någon i din närhet? Tveka inte att ta emot hjälp.Här är ett telefonnummer dit man kan ringa
och få stöd och vägledning:
021 - 14 22 95.

Läsarintervju två

Eftersom det var så många som var intresserade av att bli intervjuade av mig, publicerar jag här en extra läsarintervju som denna gång är med Rebecca:  
Vad tränar du och hur ofta?
 
Svar: Just nu tränar jag inte alls pågrund av anorexi, men innan dess så dansade jag och styrketränade regelbundet flera gånger i veckan.
 
Varför tränar du?
 
Svar: För att må bra.
 
Är du noga med vad du äter? I så fall på vilket sätt?
 
Svar: Just nu försöker jag släppa på kontrollen och äta mer vad jag vill, men jag har varit i en otrolig "nytto"-period då jag var grymt noga med vad jag åt. Inget godis och mycket grönsaker och grovt bröd. Jag har dock börjat inse att kroppen mår bättre om den får sötsaker ibland också och man njuter lite mer av maten... jag äter dock 5-6 gånger om dagen, mycket grovt bröd och grönsaker!
 
Var finner du inspiration till en sund livsstil?
 
Svar: Viljan att få må bra! 
 
Har du någon/några laster och i så fall, försöker du bli av med dem?
 
Svar: CHOKLAD och Ben and Jerryglass! Nej jag vill inte bli av med dem, men jag önskar att jag fick lite mer kontroll över lasterna... Lightläsk är även en last som jag har och konsumerar otroligt myck av. Just nu passar jag på att kunna njuta så mycket som möjligt av allt onyttigt, eftersom jag ändå måste gå upp lite i vikt enligt dem på behandlingen där jag går...Jag kommer ju inte alltid att kunna äta som jag gör nu, så jag passar på att njuta!
 
Vad är ditt tips till nybörjare som vill komma igång med någon träning för första gången?
 
Svar: Testa mycket olika saker och hitta vad DU tycker är kul.... Det är ingen vits att kämpa sig igenom pass som är tråkiga, då presterar man ändå inte bra. Det är bättre att hitta den träningsformen som man själv tycker är roligast. sedan är det viktigt att inte sätta upp för höga mål och att belöna sig när man ha uppnått målen.Tack för din medverkan, Rebecca!

Vill du också bli intervjuad och svara på dessa frågor?
Maila mig på
kostradgivaren@live.se

Finn motivationen till träning i höst

Fick en läsarfråga från Jackie som är högaktuell nu:

"Har du tips på hur man kan få upp motivationen till att träna? Nu är det ju höst och så kallt och mörkt ute så man har verkligen ingen lust att gå ut och gå, men det behöver jag verkligen!"

Svar: Ja, detta är nog mångas dilemma just nu. Det är kallt, ruggit och mörkt ute. Det är mycket mer frestende att stanna hemma i soffan med en stor kopp te under den sköna filten. Jag vet! Men - det finns tips för er vars motivation tryter:

♣ Ladda din ipod med ny, fräsch och peppande musik regelbundet. Det är faktiskt inte lika kul att träna om man hör samma låtar om och om igen.

♣ Införskaffa träningskläder som du känner dig snygg och bekväm i. Det är trots allt roligare att svettas om man kan vara snygg samtidigt!

♦ Dra med en kompis eller familjemedlem. Alla mår bra av motion och tiden går så mycket fortare när man är två och kan prata med varandra.

♣ Tänk positiva tankar och påminn dig själv om varför du faktiskt pallrar dig ut i regn, rusk och mörker, d.v.s. för din skull, för att må bra och för att ta ansvar för din hälsa!

Belöna dig själv efter att du har tränat med exempelvis en god fruktsallad framför favoritsåpan, ett varmt skumbad eller någonting annat som just du kan se fram emot och lättare känna dig motiverad av.


Om du trots allt inte lyckas motivera dig till att ta dig ut och motionera, överväg att träna på gym. Dels slipper du gå ute i mörkret och dels har du chansen att träffa människor som kanske gör träningen lite roligare. Många tränar faktiskt till stor del just för det sociala umgänget. Gruppträning såsom aerubics, body pump, dans och spinning kanske passar dig mycket bättre än promenader ute i det kalla Sverige.

Alla är vi olika. Testa och ta reda på vad just du tycker är roligast. För det är trots allt det som allt handlar om - det ska vara roligt att träna.

Lycka till!


Med en pannlampa ser du alltid vägen framför dig ute i mörkret!

Bildkälla: http://www.mila.se/bildarkiv/bilder/nya_bilder/pannlampa3229-download.jpg

Halloweenlykta & pumpapaj - Två flugor i en smäll
Fredag = halloweenhelgen kan börja! Barn kommer knacka dörr och hota med bus för att få lite sötsaker. Kvällarna är späckade med skräckfilm. Många kommer självklart också under helgen att besöka kyrkogårdar för att göra extra fint vid sina anhörigas gravar. En väldigt blandad högtid med andra ord.

Pumpan är ju en symbol för halloween och många köper en bara för att gröpa ur och använda som ljuslykta. Få använder sig faktiskt av pumpans kött, utan slänger det bara i soporna. Varför inte passa på att slå två flugor i en smäll? Först gröpa ur pumpan och skära till den som ett halloweenansikte tillika ljuslykta, och sedan ta vara på pumpaköttet och laga till någonting smarrigt av det?

Här är ett recept som jag varmt kan rekommendera. Perfekt om man vill bjuda på halloweenmiddag.


•  PUMPAPAJ  MED  PARMESAN  •


Ingredienser:

Pajdegen:
3 dl vetemjöl
100 gram smör
1/2 dl olivolja
1 msk kallt vatten
2 krm salt

Fyllningen:
500 gram pumpakött
2 gula lökar
2 ägg
100 gram riven parmesanost
150 gram ricottaost
Olivolja
Salt & peppar
Ruccolasallad


Gör såhär:

Blanda mjölet och saltet. Tillsätt smöret i mindre bitar och häll i olivoljan. Blanda tills det blir en smulig massa. Tillsätt då vattnet och blanda till en deg. Låt degen vila i kylskåpet en halvtimme. Ta sedan ut degen och kavla den till en rund form, lägg den i och tryck ut den i formen. Ställ formen i kylskåpet i ca 20 minuter. Ta ut formen och nagga pajskalet. Förgrädda det sedan i 10 minuter på 200 grader. Skala löken och skiva den i lagom tunna skivor. Låt den mjukna i lite olivolja i en stekpanna och lägg sedan upp den på ett fat. Skär pumpköttet i bitar och gör samma sak som med löken. Låt därefter löken och pumpan få puttra lite tillsammans i ungefär 20 minuter och mixa sedan båda tillsammans till en puré. Blanda ägg, ricottaost och parmesanost till en slät sås. Rör sedan ner lök- och pumpapurén i äggsmeten. Salta och peppra efter smak. Häll därefter blandningen i det förgräddade pajskalet, grädda i ugn på 200 grader i 30 minuter.

Servera pajen med ruccolasallad och avjut med gott sällskap och många tända ljus.

Om äpplet

Äpplet är en väldigt nyttig och välgörande frukt som är populär hos såväl barn som vuxna. Det finns forskning som tyder på att frukten kan skydda minnet och förebygga demens. Detta för att äpplet är rikt på vitaminer och antioxidanter. Äpplet tros även kunna minska risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Äppeljuicen påstås även vara bra vid astma men man får vara försiktig De astmatiker som  är pollenallergiker kan nämligen ha korsreagens med äpplen.


Bildkälla: http://bp1.blogger.com/_Wm6hj_ccFdM/R8MrRSX_p5I/AAAAAAAAAas/2ivommKWYbc/s1600-h/_apple_43219_RED_APPLE.JPG

Fråga om rött te

Fick en fråga från "Lakapekis" :

"Jag har en fråga, och jag undrar om du kan svara på den. Vilka effekter har rött te? Tack på förhand. :)"


Svar:
Rött te kallas även Roobios och kommer från Sydafrika. De röda te:t kommer inte från den vanliga tebusken, utan från Roobios-busken  Aspalathus linearis och räknas som ett örtte.

Roobios/rött te sägs kunna lindra allergier, astma, kolik, hösnuva och eksem. Dock är detta inte vetenskapligt bevisat ännu, men forskning sker. Till skillnad från vanligt te så innehåller rooibos inte heller något koffein och kan alltså med fördel drickas på kvällen. Speciellt eftersom detta te också sägs vara bra mot sömnsvårigheter.


Bildkälla: http://chamberofsecrets89.files.wordpress.com/2008/04/red20rooibos20tea2.jpg

Fråga om kostfibrer

Fick en fråga från Sofia:

"Hej! Kul med en kostblogg.
Jag ser att du rekommenderar att äta mycket kostfiber. Vet du vad det är och varför det får igång magen? :)"


Svar:
Hej Sofia! Kul att du uppskattar min blogg. Kostfiber är  kolhydrater från växtriket som inte bryts ner vid själva matsmältningen och därmed når de tjocktarmen nästintill opåverkade. Förutom mättnadskänslan som kostfibrer alltså ger, binder de också vätska och det är detta faktum som förebygger förstoppning, underlättar tarmverksamheten och sätter fart på magen.


Bildkälla: http://www.kolesterolkoll.se/bilder/fibrer.jpg

Veckans läsarintervju

Veckans läsarintervju är med Naa:

Vad tränar du och hur ofta?
 
Svar: Capoeira 3,5h/vecka
Samba 4h/vecka
Promenader: 1h/dag minst. Oftast bara de träningsfria dagarna.
 
Varför tränar du?
 
Svar: Det är roligt och skiljer sig från andra sporter jag hållt på med. Vill få en snyggare och slankare kropp oxå, och om jag har tur så går jag ner i vikt lite och bygger snygga långa muskler istället.
 
Är du noga med vad du äter? I så fall på vilket sätt?
 
Svar: Jag har ätstörningen bulimi, så att vara noga med maten, det är jag bäst på. Jag äter alltid var 3-4h och alltid efter träningen.
 
Var finner du inspiration till en sund livsstil?
 
Svar: Jag vet att man mår bra av att träna och röra på sig. Kroppen fungerar mycket bättre. Man tänker bättre och sover bättre. Skulle jag inte träna och äta nyttigt så hade jag svält mig istället, och det är inget alternativ.
 
Har du någon/några laster och i så fall, försöker du bli av med dem?
 
Svar: Ja, bulimi. Jag har varit på ätstörningsenheten nu i 5 veckor för samtal, och det går framåt. Det bästa jag gjort för mig själv, är att söka hjälp för min ätstörning. Jag har börjat äta regelbundet och slutat både svälta, hetsäta och överträna. Jag ser ett mål framför mig, och det är att bli frisk!
 
Vad är ditt tips till nybörjare som vill komma igång med någon träning för första gången?
 
Svar: Jag plågade mig själv många år och gick till gymmet och de tråkiga passen på anläggningen. Alltid samma sak och alltid samma pass. I slutändan så är det så tråkigt! Så jag började göra saker jag tyckte var roligt, och det vara att dansa. Nu går jag till dansen med ett leende på läpparna och jag läntar tills nästa gång. Det har även gjorts att det inte känns som träning eftersom vi har så roligt, och vi har bildat en slags gemenskap. Så börja med något som är skoj för dig, dansa, rida, innebandy, you name it. Eller powerwalks är helt underbar träning!Tack för din medverkan, Naa!

Vill du också bli intervjuad och svara på dessa frågor?
Maila mig på
kostradgivaren@live.se

Bjud på monsterbollar till halloweenhelgen!


Bildkälla: http://www.matklubben.se/recept/monsterbollar_50034.html

Under högtidshelgerna behöver man inte vara ett hälsofreak. Visst kan man försöka tänka på nyttigare alternativ och inte överäta, men man måste kunna få njuta och fuska i bland! Och visst är det så att man även äter med ögonen? Så varför inte bjuda hem dina nära och kära till halloweenhelgen för en nervkittlande skräckfilm med monsterbollar som tilltugg?

Monsterbollarna är otroligt söta och man kan använda sin fantasi för att skapa olika slags halloweenmonster. Dessutom är det ingredienser som de flesta redan har hemma. (Förutom godiset kanske)

Här är det smarriga receptet:

Gör en  smet/deg till vanliga chokladbollar. Dubbel eller tredubbel sats kan vara nödvändigt eftersom bollarna är "monsterstora". Gör sedan stora bollar i lite olika former (ska föreställa monsterhuvuden) Rulla därefter "huvudena" i chokladströssel eller om du har ett annat favoritströssel. Smält mörk choklad och klistra fast godisbitar som ögon, mun, tänder, armar, ben...ja, endast fantasin sätter gränser! Improvisera fram dina egna små halloweenmonster. Låt sedan stelna i kylskåpet en timme under plastfolie. Voilà - halloweenmonsterna är klara och vännerna kan komma!

Sant eller falskt

Påstående: Ju mindre man äter desto fortare går man ner i vikt.Äter man för lite ställer kroppen in sig på svält och lagrar allt som man stoppar i sig som fett av ren överlevnadsinstinkt. Därmed går man i stället upp i vikt eller står stilla. Äter man för lite blir man dessutom snabbt trött och nedstämd vilket i sin tur leder till att man dras till mat rik på socker, vilket inte är hälsosamt. 

Visste ni att...

Visste ni att morötter är en grönsak som, till skillnad från de flesta andra grönsaker, blir nyttigare av att kokas en stund?

De behöver inte kokas länge, bara 3-5 minuter, men detta gör att betakarotenet i morötterna kommer fram mer och kan tas upp lättare av oss människor. Betakaroten innehåller antioxidanter som gör att vi lättare blir bruna och får en finare hudfärgsnyans.


Bildkälla: http://fabriken.akestamholst.se/akestamholst/images/2007/08/08/carrots.jpg

Olika verkligheter

Ännu en skildring av hur glammiga kändisar ändå är lika mänskliga som du och jag.

Jessica Simpson:

Bildkälla: http://www.veckorevyn.com/smink/artiklar/2008/osminkade-kandisar/index.xmlHåll utkik här senare i kväll förresten! Då kommer jag att tipsa om ett smarrigt och roligt recept som passar perfekt att bjuda sina vänner och familjen på nu till halloweenhelgen.

Veckans läsarintervju!

Jag ska här i bloggen starta en ny kategori som jag kommer kalla för "Läsarintervjuer" där en läsare i veckan får svara på en hög med frågor om kost, hälsa och livsstil. Vill du bli intervjuad i min blogg och samtidigt få lite publicitet, maila till mig på: kostradgivaren@live.seBildkälla: http://www.adultschool.seq.org/images/interview.jpg

Vad äta efter sen träning?

Fick en fråga av Naa:

"Hej. 3 gåmnger i veckan så tränar jag mellan 20-22. dansar capoeira och samba och blir hungrig nör jag kommer hem. Middag brukar jag äta vid 18.00 dessa dagar. vad tycker du att jag ska äta när jag kommit hem från träningen. Vill helst inte äta jättemycket, utan nyttigt och proteinrikt. Tack"

Svar: Eftersom du redan ätit middag innan träningen räcker det ju med någonting enkelt som mättar och ger bra energi för kroppens återhämtning. Här är några förslag:

♣ Grov smörgås med två skivade kokta ägg och kaviar + någon frukt/grönsak

♣ Havregrynsgröt med mjölk, kanel och skivad banan + en smörgås

♣ Proteinbar och en frukt eller grönsak

Det finns egentligen inte något rätt eller fel. Det viktigaste är att man faktiskt äter någonting efter träningen och att man tänker på att proteiner är extra viktiga efter styrketräning.

Gainomax kan vara bra att ta direkt efter träning innan du kommer hem och sedan kan en smörgås räcka. Glöm inte heller att dricka ordentligt med vatten

Sant eller falskt

Påstående: Om man äter sent på kvällen förvandlas maten direkt till fett.Kalorimässigt spelar det ingen roll när på dygnet du äter.. Äter du ditt huvudmål sent på kvällen men inte har fått i dig ett kaloriöverskott under dagen, sätter det sig inte runt midjan lättare än det gör exempelvis klockan 18 på kvällen. Dock är det inte att rekommendera att äta sent då man lätt kan få problem med magen och därmed få svårare att sova. Under nätterna vill helst kroppen vila så mycket som möjligt. Äter man innan sängdags, får ju kroppen jobba, med matspjälkning och förbränning trots att du sover. 

Alltså - du blir inte tjockare av att äta mat sent om du inte redan stoppat i dig för mycket kalorier under dagen.


Har du en trög mage?

Fick en läsarfråga i dag via mail från en person som har trög mage och undrade om jag hade några tips.

Precis som hälsogurun Anna Skipper säger, är det optimalt om man kan gå på toaletten och göra nummer 2, två gånger dagligen. En gång är också jättebra, men har man svårigheter och går för sällan, kan det bero på en trög mage.

Här är några tips för er med trög mage som behöver få fart på tarmsystemet:

♦ Rör på dig regelbundet.

♦ Drick mycket vatten. Håller man vätskebalansen i kroppen på en god nivå, blir tarminnehållet mjukare och fastnar inte lika lätt på vägen.

♦ Ät mycket fiber, d.v.s. grovt bröd, linser, bönor, frukt och grönt. Blanda gärna en matsked vetekli i morgonfilen.


♦ Ät mat med laxerande effetk. Exempel: Messmör, filmjölk, katrinplommon och torkad frukt.


♦ Undvik att dricka mjölk.

♦ Gå på toa ofta och så fort du känner dig nödig. Om du väntar, riskerar tömningseffekten att "ge upp". Du kan även försöka vänja magen vid fasta toarutiner. Exempelvis ett besök efter frukost eller innen kvällsnyheterna.Bildkälla: http://gfx.aftonbladet.se/multimedia/archive/00059/ver_sn_ll_mot_magen__59452w.jpg

Vad är bulgur?

Bildkälla: http://www.gourmetsleuth.com/images/bulgur.jpg


Fick en läsarfråga från Christoffer som undrar lite över bulgur.


Bulgur är någonting som många höjer på ögonbrynen åt eftersom det är relativt nytt. Men det är inte så märkvärdigt. Detta är ett nyttigt alternativ till ris, pasta och potatis som innehåller långsammare kolhydrater och även mer proteiner än de tre tidigare nämnda. Bulgur är gjort av hela vetekorn, därav dess höga fiberhalt. Kokas ungefär som ris eller pasta.

Bulgur har en neutral smak, som en blandning mellan ris och pasta, men med lite mer tuggmotstånd. Vanlig bulgur är nyttigt, men det finns även fullkornsvarianter som innehåller ännu mer fibrer och därmed också har ännu lägre glykemiskt index. 

Vad tycker ni om bulgur?

Om gurkan

Fick en fråga från en läsare angående gurkan och hur nyttig den är.

Jo, gurkan är  ju faktiskt med sina 96% vatten en av de vattenrikaste grönsakerna och även en av de populäraste med sin milda och neutrala smak. Trots att gurkan mest innehåller vatten, innehåller den även andra nyttigheter såsom C-vitamin, A-vitamin, kalium, mangan, folat, fibrer, kisel, molybden och magnesium. Så helt värdelös är den inte ur näringssynpunkt, även om många grönsaker kommer före i nytighetstabellen.


Bildkälla: http://img.dailymail.co.uk/i/pix/2007/08_03/cucumberDM2708_468x367.jpg

Ännu en reality check

Skådespelerskan Jessica Biel som allt som oftast kan skådas stylad till tusen, har också sina mjukisdagar:


Bildkälla: http://www.veckorevyn.com/smink/artiklar/2008/osminkade-kandisar/index.xml

Quornfärs

Vill tipsa om ett vegetariskt alternativ för de som älskar köttfärssås, chili con carne och liknande rätter - nämligen quornfärs. Den är rik på proteiner och innehåller samtidigt mycket mindre fett än vanlig fläsk- och blandfärs. Bara ca 3%. 

Jag tycker att man, trots att man inte är vegeterian, kan äta vegetariska alternativ emellanåt. Om inte annat för att testa på någonting nytt.

Det är jättegott att göra en köttfärssås, fast med quornfärs. Bara blanda tomatpuré, chilisås, redning, brynta morötter, lök, champinjoner och annat som du tycker om tillsammans med quornfärs till en mustig sås. Hur gott som helst. Servera med fullkornspasta och lite riven ost. Voilà - en härlig middag!


Bildkälla: http://www.alltombostad.se/upload/33267/quorn_fars_300.jpg

Om tomaten

Tomat är en grönsak som ursprungligen kommer från Peru. Den finns i många olika varianter, bl.a. plommontomater, körsbärstomater, bifftomater, gula tomater m.fl. Detta är en perfekt grönsak att skära ned i sallad eller blanda i olika maträtter.

Tomaten består till stor del av vatten och många försummar därför denna grönsak som ju faktiskt innehåller massor av nyttigheter. Förutom den röda antioxidanten lykopen, finns även: niacin, B6-vitamin, folat, kalium, C-vitamin, K-vitamin, mangan, kostfiber, krom, B1-vitamin, koppar, B3-vitamin, B2-vitamin, lutein, magnesium, järn, B5-vitamin och E-vitamin.

Så, tummen upp för denna vackra och lättillgängliga grönsak!


Bildkälla: http://metalldesign.files.wordpress.com/2008/01/tomater.jpg

Sant eller falskt

Påstående: Ett glas rödvin om dagen är bra.I rött vin finns det massor an antioxidanter som kroppen älskar. Antioxidanterna kommer här från Flavonoider som finns i alla röda bär. Äldre människor som äter blodförtunnande medicin kan i många fall dricka ett glas rödvin om dagen i stället.

Ett extra plus nu när hösten är i full gång, är att när blodcirkulationen kommer i gång av vinet, blir vi varmare i kroppen och känner oss mindre frusna.

Men kom i håg, ett glas om dagen räcker. Det ska inte gå till överdrift.Bildkälla: bp0.blogger.com/.../RiORK5p0NBI/s320/rödvin.jpg

Nyttig potatissalladNyttig potatissallad - 4 portioner


Ingredienser:


1 huvud isbergssallad
10 kokta potatisar
1 gurka
3 tomater
1 rödlök
1 knippe rädisor
1 dl svarta oliver
1 dl lättmajonäs
1 msk vinäger
2 msk olivolja
1 msk vatten
1 krm svartpeppar


Skala och koka potatisen. Strimla salladen, gurkan och tomaterna i bitar. Skär lök och potatis i bitar samt rädisorna i skivor. Blanda allt med hela oliver med lättmajonäsen.

Blanda ihop en vinägrett av vatten, olja och vinäger. Krydda med svartpeppar och ringla dressingen över salladen.

Vardagsrusk

Nu såhär  i vardagslunket när man själv helst av allt vill ligga i soffan iklädd mysdress, kan det ju vara skönt att veta att ingen ser sådär galasnygg ut alltid. Inte ens Courtney Cox:


Bildkälla: http://www.veckorevyn.com/smink/artiklar/2008/osminkade-kandisar/index.xml

Om jordgubben

Jordgubbar är inte bara ljuvligt goda, de är fullproppade med nyttigheter också. Vitaminer (främst C-vitamin), mineraler, fiber och antioxidanter får vi i oss med dessa gyllene bär. Andra viktiga ämnen som jordgubben erbjuder är kalium, folat, B2-vitamin, B6-vitamin, magnesium och koppar. Dessutom sägs jordgubbar ha en sexuellt upphetsande effekt och är alltså givna tillsammans med champagnen på en romantisk date.Bildkälla: http://www.fruktleveransen.se/grafik/jordgubbe.jpg

Morgonmotion


Bildkälla: http://www.ttspektra.se/Portals/25/Bilder/running.gif

Om man med sin träning är ute efter att bränna fett i första hand, är det optimalt om man kan träna på morgonen, innan frukost.

Varför? Jo, under natten när du sover och inte äter något på många timmar, använder sig kroppen av glykogen för de olika kroppsfunktionerna och återhämtning. Glykogenet som på morgonen är din främsta energikälla, är när du vaknar på en låg nivå. Då glykogenet är lågt, måste kroppen i stället hämta energi från sin andra största energikälla - kroppsfettet.

Dock är det väldigt individuellt hur man känner med morgonträning. Vissa måste få i sig frukost innan kroppen kan arbeta, medan andra inte alls är lika känsliga på det viset.

Kom i håg att det är viktigt när man varit ute och tränat på tom mage, att man äter en rejäl och näringsrik frukost när man är klar.

Kaffe - Det svarta guldet

Kaffe är mångas favoritdryck och den kallas inte sällan för det svarta guldet. Många är beroende och behöver kaffe för att piggna till. Men varför piggnar man egentligen till? Jo, koffein fungerar som en psykoaktivt centralstimulerande drog.

Kaffe är faktiskt ingen hälsosam dryck för våra kroppar. Här är några av bieffekterna:

* Drycken är vätskedrivande, vilket innebär att du för varje kopp kaffe måste kompensera med dubbelt så mycket vatten för att vätskebalansen ska hållas på en bra nivå

* Blodtrycket höjs

* Pulsen ökar

* Bronkerna vidgas

* Tarmrörelserna blir lägre

* Sömnproblem är förekommande

En vanlig kopp svart kaffe på 15 cl. innehåller 120 mg. koffein, medan exempelvis en kopp grönt te endast innehåller 40 mg. Det röda te't Roobios är helt fritt från koffein.

För dig som inte är villig att byta ut kaffet mot exempelvis te, är koffeinfritt kaffe ett bra alternativ. Det är mycket nyttigare att inta regelbundet, än vanligt kaffe.

Jag vill självklart inte ta ifrån människor deras kaffe, men jag tycker att man kan njuta extra mycket om man vet att det man dricker, inte skadar kroppen.

Dricker ni kaffe?Bildkälla: http://www.macrofoto.se/bilder/kaffe.jpg

Avocadokräm

Ett litet tips! Vill man vara nyttig och få i sig de rätta fetterna ska man skippa smörgåsmargarinet. I stället rekommenderar jag att ta en avocado och gröpa ur den. Sedan mosa och blanda med lite salt och peppar eller annan önskvärd krydda och lite olivolja.  För en ännu smarrigare smörgås, lägg på ågra skivor kokt ägg. Voilà. ett hälsosamt, gott och mättande pålägg!


Bildkälla: http://i.ehow.com/images/GlobalPhoto/Articles/2102263/avocado-main_Full.jpg

Ideal

Vad är egentligen ett ideal och vem bestämmer hur det ska se ut? Idealen  kan ju se väldigt olika ut i världen. I fattiga länder är det finare att vara kraftigt byggd, medan man i rika länder snarare ska se ut som om man svälter. Ironiskt nog. Size Zero-idealet är nog det mest ohälsosamma idealet som får många, främst unga kvinnor, att banta utan att vara i behov av det.

Förr skulle kvinnor, även de välbärgade, ha mycket hull och former. Det var kvinnligt och vackert. I dag skäms många kvinnor tyvärr över sina former, speciellt rumpan och höfterna. "Bimbo-looken" med gigantiska bröst och liten platt rumpa är vad många strävar efter.

En som däremot trivs i putrumpa och som till och med opererat sig för att få den ännu större, är Jennifer Lopez. Hon har inte förstorat brösten, utan rumpan. Varför? Jo, annorlunda ideal. I länder där Jennifer Lopez kommer i från, latinoländerna, anses det vara fint med stor rumpa och små bröst. 

Okej, jag förespråkar inte någon slags skönhetsoperation om det inte är extremt nödvändigt, alltså i medicinskt syfte, men det känns sundare på något sätt att operera in silikon i rumpan om man nu ska göra det ö.h.t. Men som sagt, det är en smaksak och alla har olika åsikter och ideal.

Vad tycker ni om ideal?

Jennifer är också mänsklig förresten: 


Bildkälla: http://www.veckorevyn.com/smink/artiklar/2008/osminkade-kandisar/index.xml

Nyttigare kladdkaka

Mångas favorit kladdkakan, behöver faktiskt inte vara så onyttig. Här är ett recept som man kan njuta av med gott samvete:


Nyttig kladdkaka


Ingredienser:
1 dl dinkelmjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl kakao
3 ägg
1 dl honung
250 g kesella med 1% fett
50 g hackade valnötter
Rivet skal av apelsin


Glasyr:
100 g 70% choklad

Hela valnötter (alternativt mandlar om du inte tål nötter)


Gör så här:


* Blanda ingredienserna till kakan och häll över det i en smörad form beströdd med sesamfrön (sådana frön som finns på hamburgerbröd)
 

* Grädda i 150 grader i 30 minuter. Låt kakan svalna
 

* Smält 70 procentig choklad i vattenbad. Bred den smälta chokladen över kakan och dekorera med de hackade valnötterna. Låt chokladen stelna

♦ Servera med en liten klick lättglass och skivad frukt ♦
Bildkälla: http://www.icakuriren.se/img/recept/bilder/7424_favvo-kladdkaka_b.jpg

Visste ni att...

Visste ni att potatis alltid räknas som snabba kolhydrater, förutom när den kokas och sedan kyls ner?  Alltså är potatissallad inte så onyttigt som många tror. Speciellt inte om man gör en egen hemmagjord, fettsnål potatissallad.


Bildkälla: http://www.greenoption.org/recept/potatissallad.jpg

Antioxidanter

Antioxidanter är ett ämne som hindrar oxidation av andra ämnen. Oxidation kan i sin tur skapa fria radikaler som skadar våra levande celler. När vi människor drabbas av en infektion av något slag, bildas det automatiskt fria radikaler som tros ligga bakom sjukdomar som cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Mot dessa fria radikaler är antioxidanter ett bra och naturligt skydd.

För att få i sig antioxidanter ska man äta mycket frukt och bär, grönsaker, mörkgröna bladgrönsaker, kål av olika slag, morötter, röd paprika, nötter, frön och inte minst hälsobomben själv - granatäpplet.


Bildkälla: http://www.expressen.se/polopoly_fs/1.937229!slot100slotWide75ArticleFull/3447786819.jpg

Anorexia - en dödlig sjukdom


Bildkälla: http://sidaorg.files.wordpress.com/2008/04/anorexia4lp.jpg


Anorexia nervosa är en ätstörning av mycket allvarlig karaktär som kan drabba vem som helst. Dock är det oftast unga kvinnor som drabbas. Anorexia antas till viss del vara ärftlig och vissa kan därmed ha lättare att utveckla sjukdomen, men många får i dag anorexia till följd av de extrema utseendeideal som råder i dagens samhälle.

Trådsmala modeller, skådespelerskor och andra kändisar som ideligen syns i media, är förebilder för många unga som känner sig otillräckliga. De faller för idealet och börjar banta för att snart inte äta alls. De svälter helt enkelt sig själva.

Sjukdomen sitter i hjärnan och kan jämföras med en häxa som ger dig dåligt samvete så fort du äter och säger att du är ful och äcklig. Häxan måste utrotas för att man ska bli fri från sjuksomen. De flesta som tar sig ur sin anorexi, kan leva ett normalt liv, men kommer alltid att ha en särskild relation till mat och behöva kämpa emot sina tankar.

Har man anorexia, har man även ofta en falsk självbild. Man kan se sig i spegeln med utstickande ben och insjunkna kinder och se en tjock person.


Här är en lista över symptom som sjukdomen bär med sig:

* Mensen upphör
* Immunförsvaret sänks
* Man får tyngre andning
* Pulsen sänks
* Man blir lätt yr
* Man drabbas lätt av diarré och förstoppning
* Man får humörsvängningar
* Huden blir torr
* Man får ökad kroppsbehåring
* Kroppstemperaturen sänks
* Man får svårt att sova
* Man är ständigt trött
* Huden kan få eksem
* Andedräkten blir dålig
* Tänder och naglar blir sköra
* Håret blir tunnt och livlöst och tappas i många fall
* Man kan få dimsyn

Detta är en hemsk sjukdom som jag inte önskar min värsta fiende. Är du själv drabbad, eller känner du någon som är drabbad - våga sök hjälp. Det finns ett telefonnummer som man kan ringa för att få stöd och vägledning. Numret är: 021 - 14 22 95.

Hissa eller dissa sushi?

Fick en fråga av Åsa:

"Hej

Oj vilken intressant blogg!
Här kommer jag kika in fler gånger :)
Passar på att ställa en fråga. Vad är sanningen om sushi?
Hissa eller dissa?
Alla säger så olika om sushi och hur pass tjock man blir av det.

Åsa"


Svar: Först och främst - jättekul att du gillar bloggen. Du är välkommen att kika in hur ofta du vill!

Angående sushi så tycker jag att det är ett utmärkt alternativ till all fet snabbmat som säljs i dag, såsom hamburgare, pommes frites, pizza etc. som innehåller för mycket mättade fetter. Sushi innehåller till skillnad från denna snabbmat nyttiga fetter från fisk, de sk. omega-3-fetterna. Visst är det vitt ris och i bland en och annan kryddblandning som kan innehålla lite mer fett, men i det stora hela är sushi mycket nyttigare än den vanliga snabbmaten. Självklart gäller det med sushi, som med allt annat, att äta med måtta. Inte för mycket, inte för ofta. Man kan bli tjock av nästan allt om man äter för mycket.

Nu för tiden blir det dessutom allt vanligare att man gör egen sushi hemma och då finns ju alla möjligheter att fylla dessa läckerheter med så nyttiga alternativ som möjligt, t.ex. fullkornsris i stället för vitt o.s.v...

Alltså hissar jag sushi!

Bildkälla: http://nonicoclolasos.files.wordpress.com/2008/08/sushi.jpg

Sant eller falskt

Påstående: Man kan inte dricka för mycket vatten.


Det räcker gott och väl med de välkända 2-3 literna per dag. För att vattnet ska göra sin välgörande nytta, ska man dricka utspritt under hela dagen och inte häva i sig allt på kvällen för att kompensera. Dricker man för mycket vatten på kort tid, kissar man ut det i stället för att kroppen kan ta det till sig.

Glöm inte att det finns mycket vatten i ätbara livsmedel också, exempelvis frukt och grönt. Mängden vatten du får i dig kan alltså komma både från mat och dryck.

Kom också i håg att om man dricker kaffe/te/coca cola, måste man dricka ännu mera vatten eftersom koffeinet är vätskedrivande.

Om celluliter

Celluliter är ett fenomen som drabbar främst kvinnor. Dessa gropar beror på inflammationer i underhuden som ofta kommer av en bakteriell infektion. De flesta tjejer får sina första redan i tonåren. Vanligast är att de uppstår på lår, rumpa, mage och överarmar.  Det råder delade meningar om huruvida man kan motverka celluliter. Hittils har inget revolutionerande hänt som råder bot på groparna.

Men. Det är mänskligt och inte minst vanligt. Varför inte bara acceptera våra gropar? Okej, det är inte det vackraste fenomenet som vi kvinnor blivit tillägnade, men det är så vi ser ut. Då måste det vara okej.

Med retuschering, täckade strumpbyxor, rätt kläder och ljus, kan man dölja en del för stunden. Men celluliterna finns kvar. Även kändisar har dem. Modeller, skådespelerskor...

Britney SpearsMischa Barton

Bildkälla: http://www.thecelebritycondition.com/cellulite/


Tara Reid

Bildkälla: http://www.awfulplasticsurgery.com/2008/10/23/tara-reid-has-loose-skin-like-a-sharpei-dog/

Smink kan göra mycket

Smink gör mycket, även på kändisar. Tror man att man hittar en osminkad bild på en kändis, kan man ändå räkna med färgade ögonbryn och ögonfransar, blekta tänder, utslätade rynkor, tillfixade näsor etc. Det går inte att komma ifrån. Men trots alla deras knep så ser man, liksom på oss vanliga människor, stor skillnad med eller utan smink.

Pamela Andersson, plastikoperationernas drottning:


Bildkälla: http://www.veckorevyn.com/smink/artiklar/2008/osminkade-kandisar/index.xml

Till alla chokladälskare

Jag är inte mycket för förbud. Det känns tråkigt att avstå från livets goda helt och hållet. Jag menar, en god hälsa är livskvalitét, men inte om man aldrig får njuta av de där sakerna man tycker så mycket om.

Som chokladälskare vill jag därför slå ett slag får den mörka ckokladen med hög kakaohalt. (En mörk choklad måste innehålla minst 35% kakao, men jag föredrar 60% och uppåt) Denna är fylld av antioxidanter  som ju faktiskt är bra för blodcirkulationen, förebygger hjärt- och kärlsjukdomar och framkallar endorfiner som gör oss lyckliga. Detta samtidigt som det är fantastiskt gott. En bit om dagen är bara hälsosamt.

Så mitt tips till er är alltså - unna er denna mörka och nyttiga härlighet och njut!

Bildkälla: http://gfx.aftonbladet.se/multimedia/archive/00245/NYHETER-11s14chokla_245678w.jpg

Vitaminskola del ll - Vattenlösliga vitaminer


Bildkälla: http://user.it.uu.se/~pike3642/frukt.jpg


Fortsätter nu min vitaminskola från i går. Här kommer de resterande vitaminerna som är vattenlösliga.


Vitamin C

Finns i citrusfrukter, kiwi, banan, grön paprika, broccoli, tomater etc. Denna vitamin fungerar, liksom E-vitamin, som en skyddande antioxidant mot kroppens celler. Den hjälper också till så att kroppens bindväv mår bra. Får man brist på C-vitamin kan man märka av att man får sämre sårläkning och att tandköttet blir känsligare. Riktigt stor brist kan i värsta fall leda till Skörbjugg.

Vitamin B1


B1 finns i kött, bönor och vissa speciellt berikade bröd och flingor. Denna vitamin hjälper vår kropp att ta upp energi ur kolhydrater. Har man brist av B1 kan man lätt bli trött, irriterad och tappa aptiten.


Vitamin B2


I lever, mjölk, kött, ägg och fisk hittar man denna vitamin och den behövs till skillnad från B1 för att bryta ned kolhydrater, men också nedbrytning av protein och fett. Har man brist på B2 kan detta visa sig via hudförändringar.


Vitamin B6


B6 hittar man i kött, fisk, banan, potatis och spannmålsprodukter. Behövs för proteinsyntesen och för att vi ska kunna utvinna energi från proteiner. Brist på B6 kan innebära blodbrist, även kallat anemi och hudförändringar.


Vitamin B12


Att äta lever, rom, skaldjur, kött och fisk är bra om man vill få i sig tillräckligt med B12. Detta är en viktig vitamin för att den hjälper  till i vår DNA-syntes och i energiskapandet från fettsyror och kolhydrater. B12 är även nödvändig för att produktionen av aminosyror ska fungera.


 Biotin


Biotin finner man i lever, havremjöl, kött, fisk, ägg och sojabönor. Behövs för våra cellers ämnesomsätting.


 
Folacin


I mörkgröna bladgrönsaker, lever och frukter hittar vi Folacin som underlättar skapandet av det genetiska i våra celler. Även bildningen av röda blogkroppar kan vi tacka folacin för. Utan denna vitamin drabbas man lätt av blodbrist.


Niacin


Niacin får man i sig via  kött, fisk, lever, ägg och spannmålsprodukter och det behövs för våra cellers ämnesomsättning av fett och kolhydrater. Även tillverkningen av fettsyror underlättas. Har man brist på Niacin kan man drabbas av Pellagra som visar sig genom hudsår, diarré, förändringar i slemhinnor och i bland till och med psykiska besvär, liknande schizofreni.


Pantotensyra


Denna vitamin är vanlig och förekommer i de flesta livsmedel. Bra för omsättningen av kolhydrater och fett.


Kolhydrater


Bildkälla: http://www.goodness.co.uk/images/pasta.jpgVad är kolhydrater och vilken är skillnaden mellan de snabba och långsamma kolhydraterna? Vad gör de för nytta och varför behöver vi dem? Detta kommer jag att skriva om nu.


En kolhydrat är ett samlingsnamn för sockerarter (sk. sackarider) och kedjor av dessa. Kroppen förbränner kolhydrater lättare än vad den förbränner fett eftersom det går åt mindre syre än vid fettförbränning. Dock tänker jag inte redovisa ur kemisk synvinkel, utan ur ett vardagligt perspektiv.

Kolhydrater finns i många livsmedel som de flesta får i sig dagligen och är en en viktig energikälla för oss människor. Livsmedel extra rika på kolhydrater är exempelvis bröd, potatis, ris, pasta, frukt och flingor.

Huruvida en kolhydrat är snabb eller långsam, beror på hur snabbt de bryts ner i matspjälkningen. Snabba kolhydrater bryts således ner snabbt och långsamma mer långsamt.  En snabb kolhydrat ger snabb energi och en långam genererar en långsammare energikick, men en mer långvarig sådan.

Ett exempel är att om du äter en snickers, kommer du snabbt få mycket energi och kunna vara fysiskt aktiv, men energin kommer börja sina väldigt snart. Om du däremot laddar inför en aktivitet med en grov smörgås med hög fiberhalt, kommer du inte få den där direkta energikicken, utan den kommer sakta men säkert och varar länge.

Snabba kolhydrater finns i: Vitt bröd, vit pasta, vitt ris, potatis i olika former, frukt. kakor/godis/snacks, söta drycker m.m.

Långsamma kolhydrater finns i: Grovt bröd. fullkornspasta, råris/fullkornsris, kall kokt potatis m.m.

Alltså. De långsamma kolhydraterna är att föredra då de ger en längre mättnadskänsla och längre energiperiod. De långsamma kan vara bra om man snabbt behöver energi till en kortvarig aktivitet.

Jag anser att man gott kan kombinera snabba och långsamma kolhydrater. Till frukost kan du tillexempel äta en fiberberikad havregrynsgröt (=långsamma kolhydrater) och toppa denna med en klick frisk och söt äppelmos. Voilà - en bra start på dagen!

Vad är ett näringsämne?


Bildkälla: http://www.slv.se/upload/bilder/mat/kostrad/matcirkel.jpg


För att förklara vad ett näringsämne är kan man säga att det är ett kemiskt ämne som en organism, alltå en människa, behöver få i sig för att överleva/leva ett gott liv.

När man pratar om näringsämnen så tänker nog de flesta på kolhydrater, proteiner och fett. Detta är helt rätt, men även vitaminer, mineraler och spårämnen räknas som näringämnen. Ja, till och med vatten gör det, i vissa fall och jag framhäver ofta vikten av att få i sig tillräckligt mycket vatten varje dag.

Vatten, vitaminer samt mineraler & spårämnen, har alla sina egna specifika kategorier här i denna blogg. I denna kategori "Näringsämnen", kommer jag att skriva om kolhydrater, proteiner och fett.

Ett inlägg om kolhydrater och dess funktioner kommer inom kort.


Inte bara retuschering

Trots all hård retuschering av bilder, är det ofta fejk från första början trots allt. Plastikoperationer är mer regel än undantag, speciellt i Hollywood. Ashlee Simson har bl.a. fixat sin näsa från personlig till karaktärslös. Synd. Framför allt tråkigt att människan inte kan få vara stolt över hur man är skapt, utan hela tiden måste förändra sig för att nå idealbilden som samhället har skapat.

Intervallträning

Bildkälla: http://www.stadium.se/is-bin/intershop.static/WFS/Stadium-SwedenB2C


Att jogga/löpa är bra konditionsträning. Man får upp flåset ordentligt och får starka benmuskler. Många tycker dock att det är tråkigt och enformigt att springa och slutar innan de har nått en god kondition. Då kan ett bra råd vara att testa intervallträning. Självklart kan man intervallträna utan att behöva springa. Simning är är bra exempel på detta, även cykling/spinning.

Intervallträning är när man kombinerar hög intensitet/belastning, med låg. Man jobbar, för att sedan ha aktiv återhämtning. Alltså varvar man joggning, alternativt gång, med snabbare löpning. Detta för att förutom konditionen, få bättre uthållighet, snabbhet och styrka.

För att komma igång med intervallträning ska ni här få lite vägledning och förslag på hur ni kan gå tillväga. Vi tar löpningsintervall som exempel:

Har man en halvbra kondition kan det vara lagom att börja med 40-45-minuterspass (beroende på hur längde man stretchar innan och efter). Det är nämligen viktigt att inte gå ut för hårt, utan öka efterhand i stället. 

Under ett 40-minuterspass behövs först och främst stretching i ca 5-7minuter. Därefter ca 5 minuters uppvärmning, sedan 16 minuters intensiv intervall. Alltså 8 ggr 1 minut snabb löpning/rush, 8 ggr 1 minut joggning eller gång. Man kör varannan. När man är klar med de 16 minutrarna är det dax för 4 minuterns nedvarvning. När du är klar stretchar du igen 5-7 minuter.

Du bör ta i 90-95 % av din maxkapacitet under de högintensiva faserna och under återhämtningsfaserna är 70 % av maxkapaciteten lämpligt. Man får själv känna efter hur mycket man orkar. Kanske börja med att gå under återhämtningsfasen för att i slutet öka på och jogga i stället. Man måste ta det i sin egen takt.

Lycka till!

Min favoritsmoothie


Bildkälla: http://doubleperfect.blogg.se/images/2008/mjolkfri_smooothie_hallon_
222_1211825673_5501575.jpg


Fruktdrinkar och smoothies har länge varit på tapeten och har kommit att bli mycket populära. Det finns hur många recept som helst, men man kan lika väl improvisera och ta vad man har hemma. Dessa läckerheter kan se väldigt olika ut, men den gemensamma nämnaren brukar vara frukt och bär blandat med antingen fil, yoghurt, mjölk, juice eller flera av dessa.

Mitt favoritrecept, efter egen komponering:

* En skvätt brämhults apelsinjuice
* En hel mogen banan
* Ett äpple
* Lite Valio Yoghurt Vanilj/Sommarbär (helst den berikad på goda bakterier)
* Massor av frysta hallon

Bara att köra i mixern - färdigt!

Sant eller falskt

Påstående: Det kan vara dåligt att äta för mycket fiber.Det är jättebra med fiber. Det håller magen igång och ger en lång mättnadskänsla. Dock kan det bli för mycket. Har man stressmage, vilket tyvärr blir allt vanligare, kan vissa fiberrika ämnen göra en sämre. De som har stressmage ska särskilt vara försiktig med fiberika produkter som ärtor, bönor, linser, kål av olika slag, paprika m.m. Dock tål man bättre potatis, vanlig vit pasta, vitt ris, tomat, gurka, sallat, bär och banan.

Stegräknaren, ett steg i rätt riktning

Ett tips för dig som vill komma igång och röra på dig lite mer, men har svårt att komma igång är att köpa en stegräknare. Med den kan du enkelt få en uppfattning om hur mycket du rör dig och föra stegdagbok där du kan tävla mot dig själv. Du kan även peppa din familj och dina vänner att skaffa en och starta en tävling med dem. Det är peppande och jag lovar att rulltrappor och hissar kommer att kännas mindre lockande.


Bildkälla: http://www.stegamedstegraknare.se/images/puls.jpg

Sant eller falskt

Påstående: Att hoppa över frukosten eller bara äta minimalt, är bra om man vill gå ner i vikt.


Det tror och hoppas jag att de flesta vet vid det här laget. Oavsett om man har för mål att gå ner eller upp i vikt, eller att bara må bra, är frukosten det viktigaste målet på dagen.

Förslag på bra frukostalternativ:

* Grovt bröd med magert pålägg och någon grönsak
* Kokt ägg
* Filmjölk/yoghurt med skivad frukt
* Havregrynsgröt med en skvätt mjölk och äppelmos

Finns förstås mycket mer att välja mellan och alla föredrar olika varianter och kombinationer. Även om man har dålig morgonaptit bör mn försöka få i sig någonting, om inte annat dricka någonting (exempelvis juice eller mjölk) och försöka packa ner frukost till senare tillfälle.

Retuscherade papparazzibilder

Varför är det inte okej för kändisar att på en papaprazzibild se ut som de faktiskt gör? Det är en sak på tidningsomslag och liknande. Där är det alltid ett faktum att det retuscherats mycket, så nära "perfektion" det går. Ändå kan man i skvallertidningar ofta hitta bilder på kändisar, där man absolut inte tror att de är retuscherade, när sanningen faktiskt är en annan. Det beror förstås på vilken sorts tidning det är. Vissa magasin är ju ute efter att visa upp alla fel och brister, medan andra vill och satsar på att dölja dessa.


Bildkälla: http://www.photoshoplab.com/images/tutorials/britney12.jpg

Visste ni att...

Visste ni att ju äldre en banan blir desto fler kalorier innehåller den? Detta eftersom mognaden medför att kolhydraterna blir snabbare och därmed blir således också bananen sötare. Dock inehåller en övermogen banan (de helt bruna) färre kalorier än en mogen.

En medelstor omogen banan innehåller ca 43 kalorier, en halvmogen ca 60 kalorier, en mogen ca 84 kalorier och en övermogen ca 74 kalorier.


Bildkälla: http://www.vitaminsidan.se/bilder/banan.jpg

Läsarfråga

Jag fick en fråga från Sara angående detta inlägget:

"Just precis. Har funderat kring det där. Jag gillar inte fisk, iaf ingen som jag smakat hittills. Äter fisk ca 1 gång om året. Så antagligen har jag inte fått i mig tillräckligt med omega-3, för jag gillar heller inte advocado, haha. Lite kräsen...
Men då är frågan, vilken av alla dessa märken och burkar ska man gå efter? Ska jag satsa på bara Omega-3 eller en som har massa vitaminer och mineraler+ omega-3, så jag får i mig lite extra för jag får säkert inte i mig tillräckligt där heller... Det finns för mycket val i våra dagar! jag blir alldeles snurrig. Och i slutändan så köper jag inget av dem, för jag har ingen aning om vad som är bäst...
suck"

Svar:

Det finns säkert olika åsikter kring det. Min erfarenhet är dock att det är bättre att köpa ett direkt vitamintillskott och ett direkt omega-3-tillskott. Alltså, äta två tabletter med specifika egenskaper i stället för att köpa någon variant som ska innehålla både och. Vitamintabletter innehåller ju i regel många olika vitaminer samt järn och andra spårämnen. Att få i sig omega-3 via sådana tabletter är inte likvärdigt.


Vitaminskola del l - Fettlösliga vitaminer


Bildkälla: http://www.irjastreiffert.se/bilder/sol.jpg


Det finns 13 vitaminer som är livsnödvändiga eller essentiella som de också kallas.


De fettlösliga vitaminerna är A-, D-, E- och K-vitamin. Dessa ska jag skriva om i detta inlägg. De vattenlösliga som är vitamin C, B1, B2, B6, B12, Biotin, Folacin, Niatin och Pantotensyra, skriver jag om i ett kommande inlägg.Vitamin A

Finns i margarin, mjölk, smör, lever och krabba. Behövs för en bra syn och även nattseendet. Även huden mår bra av denna vitamin. Sist men inte minst behövs den för att vår tillväxt och återuppbyggnad ska fungera på ett bra sätt.


Vitamin D


Denna vitamin bildas i vår hud när den utsätts för solens strålar. Därför kan det under de mörka vinterhalvåret i Sverige vara bra att att äta extra mycket fet fisk, lever, smör, eller äggula som innehåller just denna vitamin. Den är bra för att vi ska kunna lagra kalcium och fosfor i tänder och skelett . Hjälper även för att vårt nervsystem och vår hjärtverksamhet ska förbli stabila. Har man birst på D-vitamin kan man drabbas av en sjukdom som kallas "Rakit". Denna sjukdom medför att skelettet kan bli missformat.


Vitamin E


Vitamin E är en antioxidant som finns i nötter, margarin, ägg, lax och vegetabiliska oljor.  (Antioxidanter motverkar att celler skadas)


Vitamin K


Vill man ha i sig K-vitamin ska man äta mörkgröna bladgrönsaker, exempelvis spenat, men man kan också äta maträtter av lever och njure. Denna vitamin är nödvädig för att vårt blod ska koagulera.
 


Bildkälla: http://www.sus.su.se/gaudeamus/arkiv/07_3/notter.jpg

Ingen har "perfekt" hy

Att man i media inte är tillräcklig trots timmar i sminket är ingen nyhet. Slutprodukten ska vara "perfekt". Men vad är egentligen perfekt och vem avgör det?

Acne, plitor, fet hy, torr hy, blandhy, leverfläckar (eller som jag vill kalla dem, skönhetsfläckar), ärr... Alla har vi någonting. Smink kan göra mycket, men ute på gatan är ingen retuscherad. Hur hade det sett ut? Förmodligen väldigt trist.


Bildkälla: http://www.hemmy.net/2007/05/25/celebrities-before-and-after-photoshop/

Om kosttillskott

Det finns många åsikter om huruvida man bör tillsätta vitaminer, fetter och andra ämnen i sin kost via tabletter eller inte. En del menar att man ska äta allsidigt i stället. Detta är självklart optimalt. Men handen på hjärtat - hur många gör det? Jag anser att det är väldigt bra att kunna ha möjlighet att ta t.ex. vitamintillskott om man vet med sig att man inte äter tillräckligt med frukt och grönt. Många kvinnor har järnbrist och järn finns inte i överdrivet många livsmedel. Därför är det toppen att man kan slippa järnbristen och dess medföljande symptom som trötthet m.fl. via en liten tablett.

Jag förespråkar inte att man ska byta ut livsmedel till tabletter, absolut inte. Att ersätta något ämne helt och hållet är aldrig bra, men om det finns det viktiga ämnen som man i sin kost inte får i sig tillräckligt av, finns det ingenting negativt med att ta till tabletter. Tvärtom.

Omega-3-fetter är ett exempel på livsnödvändiga ämnen. (Varför kommer jag att gå in mer specifikt på i ett separat inlägg) Att genom en kapsel dagligen kunna få i sig detta i stället för att pina i sig fisk om man nu inte gillar det, är ju fantastiskt. Dock finns ju omega-3-fetter i annat än fisk, bl.a. avocado och nötter. Det viktigaste är att man hittar de råvaror/livsmedel och den livsstil som passar just dig bra.


Bildkälla: http://www.lifeportalen.se/uploads/pictures/292/7d2839a517302c847649b74a94f46163.jpeg

HälsomuffinsBildkälla: http://www.breadsetcetera.com/graphics/muffins.jpgHär kommer ett smarrigt recept på en nyttigare variant av muffins med mycket fiber:


HÄLSOMUFFINS

20 portioner,  Normalstora formar


4 dl All Bran-flingor
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl russin
1/2-1 dl strösocker, gärna råsocker
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
1/2 dl olja

Tips: Stoppa i en bananbit i varje.


Sätt ugnen på 200°C. Blanda flingor och mjölk och låt det svälla i 5 min. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner olja, ägg och russin i mjölkblandningen. Vänd ihop med de torra ingredienserna och klicka upp i muffinsformar. Beräkna ca 20 formar och fyll dem bara till hälften. Grädda i 20 min.


Källa: Johan Wistrand


Sant eller falskt

Påstående: Fettförbränningen startar inte förrän efter 30 minuters motionsträning.


Under träning förbränner man hela tiden fett tillsammans med kolhydrater. Vid lågintensiv konditionsträning (lätt ansträngande, t.ex. powerwalk) bränns mer fett än under högintensiv (mer ansträngande, t.ex. löpning) då det är kolhydraterna som bränns i första hand. (Dock är efterförbränningen av fett större efter ett högintensivt träningspass än ett lågintensivt.

Visste ni att...

Visste Ni att sötningsmedel såsom sackaros, aspartam m.fl. hos många framkallar hungerkänslor och ökad aptit? Därmed ger exempelvis lightläsken motsatt effekt. Dessutom tolkar kroppen sötningsmedel som sötare än socker och pumpar ut lika mycket insulin, om inte mer, som om man dricker vanlig läsk med riktigt socker. Ett kraftigt insulinutsöndrande kan på sikt leda till att man drabbas av diabetes typ två. Så tror man att man obemärkt kan dricka mängder av lightläsk, tror man fel.Bildkälla: http://www.innosund.se/images/Sommar/innosund_pepsi.jpg

Reality Check

Som jag nämnde, kommer denna blogg inte endast att handla om kost. Jag vill även fokusera på inre välmående och vikten av en god självkänsla. Av denna anledning har jag en kategori som jag kallar för Reality Check. I denna kategori kommer jag publicera före- och efterbilder på människor som blivit retuscherade på olika sätt för att se "bättre" ut. Vill göra er läsare uppmärksamma på hur mycket som faktiskt justeras och fixas innan bilder finns för allmänheten att åskåda.

Utseendeidealen som råder i dag är inte hälsosamma. De kan få vem som helst att må dåligt och känna sig mindre värd. Ingen ska behöva må dåligt p.g.a. dagens utseendeideal.


Bildkälla: http://www.hemmy.net/2007/05/25/celebrities-before-and-after-photoshop/

Välkommen till min nya hälsoblogg!

Hej och varmt välkomna till min nya blogg som kommer att gå i hälsans tecken. Kost, hälsa, träning och välmående är ett genuint intresse för mig och jag har i flera år forskat och läst om dessa ämnen. Jag har en idrottslig bakgrund och mycket egna erfarenheter kring träning och kosthållning.

I denna blogg kommer jag att skriva om mycket mer än bara kost. Titta på mina kategorier så får ni en snabb överblick om det kommande innehållet. Kommer att hålla denna blogg på en enkel och lättförstålig nivå så att alla målgrupper kan ta till sig informationen.

Det är altid fritt fram att fråga om ni har undringar angående kost/hälsa/träning/ m.m. Jag kommer att svara så fort jag kan här på bloggen så att svaren blir tillgängliga för alla läsare. Självklart går det jättebra att vara anonym.

Ännu en gång, varmt välkomna hit!