Intervallträning

Bildkälla: http://www.stadium.se/is-bin/intershop.static/WFS/Stadium-SwedenB2C


Att jogga/löpa är bra konditionsträning. Man får upp flåset ordentligt och får starka benmuskler. Många tycker dock att det är tråkigt och enformigt att springa och slutar innan de har nått en god kondition. Då kan ett bra råd vara att testa intervallträning. Självklart kan man intervallträna utan att behöva springa. Simning är är bra exempel på detta, även cykling/spinning.

Intervallträning är när man kombinerar hög intensitet/belastning, med låg. Man jobbar, för att sedan ha aktiv återhämtning. Alltså varvar man joggning, alternativt gång, med snabbare löpning. Detta för att förutom konditionen, få bättre uthållighet, snabbhet och styrka.

För att komma igång med intervallträning ska ni här få lite vägledning och förslag på hur ni kan gå tillväga. Vi tar löpningsintervall som exempel:

Har man en halvbra kondition kan det vara lagom att börja med 40-45-minuterspass (beroende på hur längde man stretchar innan och efter). Det är nämligen viktigt att inte gå ut för hårt, utan öka efterhand i stället. 

Under ett 40-minuterspass behövs först och främst stretching i ca 5-7minuter. Därefter ca 5 minuters uppvärmning, sedan 16 minuters intensiv intervall. Alltså 8 ggr 1 minut snabb löpning/rush, 8 ggr 1 minut joggning eller gång. Man kör varannan. När man är klar med de 16 minutrarna är det dax för 4 minuterns nedvarvning. När du är klar stretchar du igen 5-7 minuter.

Du bör ta i 90-95 % av din maxkapacitet under de högintensiva faserna och under återhämtningsfaserna är 70 % av maxkapaciteten lämpligt. Man får själv känna efter hur mycket man orkar. Kanske börja med att gå under återhämtningsfasen för att i slutet öka på och jogga i stället. Man måste ta det i sin egen takt.

Lycka till!

Kommentarer
Postat av: JOANNA

din blogg är jätteintressant=)

2008-10-27 @ 12:25:50
URL: http://byjoanna.blogg.se/
Postat av: Brunetten Sanna E

min nya favoritblogg detta!

Är du utbildad kostrådgivare?

2008-10-27 @ 12:51:40
URL: http://sannornas.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback