Gå upp i vikt på ett hälsosamt sätt


Fick en läsarfråga angående hur man på ett nyttigt sätt kan gå upp i vikt. Bra fråga som ofta hamnar i skymundan!

Det pratas mycket om bantning, hur man ska gå ner i vikt och vilka dieter som funkar eller inte. Men likväl som att somliga vill gå ner i vikt, vill vissa faktiskt gå upp ett par kilo.

Många tror att om man vill gå upp i vikt, räcker det med att stoppa i sig massa onyttigheter, men så är inte fallet, speciellt  inte för de naturligt smala. (Det är f.ö. aldrig att rekommendera att äta skräpmat för att gå upp i vikt.)

Om man är väldigt smal i sig själv och skulle vilja gå upp några kilo, ska man satsa på en bra kombination av mat och träning. GI-metoden är faktiskt en bra metod om man vill gå upp i vikt. Jag talar om mat med lågt glykemiskt index. GI är ett mått på hur snabbt kolhydrater i ett visst födoämne bryts ner av kroppen. Högt GI = snabb nedbrytning och vice versa. Här är en Gi-tabell som ni själva kan titta i för att jämföra livsmedel.

Man bör äta tre ordentliga mål mat om dagen bestående  av proteiner, långsamma kolhydrater, enkelomättade fetter och även mycket grönsaker. Förutom dessa mål ska två eller tre mellanmål till däremellan. Exempel på bra mellanmål är avocado, grovt bröd, nötter, fukt eller naturell yoghurt med sockerfri müsli etc. Det är dessutom  jätteviktigt att äta både innan och efter träning.

Någon som har erfarenheter av önskad viktuppgång?

Kommentarer
Postat av: Tezzan

Jag har med god framgång coachat flera personer till önskad viktuppgång. Råden som står att läsa i detta inlägg är MYCKET BRA generella kostråd men för den som provat "allt" utan att gå upp räcker det inte. Dom jag coachat har utöver detta lagt till en speciell näringsrik shake som efterrätt vid varje måltid och vid hälsokontroll har man noterat att viktökningen bestått av muskelmassa.

2008-11-13 @ 08:48:54
URL: http://herbatezzan.blogg.se/
Postat av: Sara

http://dianasblogg.blogg.se/2008/september/smal-men-vill-upp-i-vikt.html

där har vi en som försökt och lyckats gå upp i vikt. Dessutom har hon tips om en bok som är bra om man önskar öka i vikt.

2008-11-18 @ 16:41:51
URL: http://smuppra.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback