Vitaminskola del l - Fettlösliga vitaminer


Bildkälla: http://www.irjastreiffert.se/bilder/sol.jpg


Det finns 13 vitaminer som är livsnödvändiga eller essentiella som de också kallas.


De fettlösliga vitaminerna är A-, D-, E- och K-vitamin. Dessa ska jag skriva om i detta inlägg. De vattenlösliga som är vitamin C, B1, B2, B6, B12, Biotin, Folacin, Niatin och Pantotensyra, skriver jag om i ett kommande inlägg.Vitamin A

Finns i margarin, mjölk, smör, lever och krabba. Behövs för en bra syn och även nattseendet. Även huden mår bra av denna vitamin. Sist men inte minst behövs den för att vår tillväxt och återuppbyggnad ska fungera på ett bra sätt.


Vitamin D


Denna vitamin bildas i vår hud när den utsätts för solens strålar. Därför kan det under de mörka vinterhalvåret i Sverige vara bra att att äta extra mycket fet fisk, lever, smör, eller äggula som innehåller just denna vitamin. Den är bra för att vi ska kunna lagra kalcium och fosfor i tänder och skelett . Hjälper även för att vårt nervsystem och vår hjärtverksamhet ska förbli stabila. Har man birst på D-vitamin kan man drabbas av en sjukdom som kallas "Rakit". Denna sjukdom medför att skelettet kan bli missformat.


Vitamin E


Vitamin E är en antioxidant som finns i nötter, margarin, ägg, lax och vegetabiliska oljor.  (Antioxidanter motverkar att celler skadas)


Vitamin K


Vill man ha i sig K-vitamin ska man äta mörkgröna bladgrönsaker, exempelvis spenat, men man kan också äta maträtter av lever och njure. Denna vitamin är nödvädig för att vårt blod ska koagulera.
 


Bildkälla: http://www.sus.su.se/gaudeamus/arkiv/07_3/notter.jpg

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback